Oscarwinnende regisseur Paul Haggis moet in totaal 10 miljoen dollar betalen voor verkrachten publicist
Paul Haggis met zijn dochter, bij de rechtbank in New York op 2 november. Foto: ap

De Canadese filmregisseur en scenarioschrijver Paul Haggis moet een schadevergoeding van 2,5 miljoen Amerikaanse dollar (2,4 miljoen euro) betalen voor het verkrachten van een publicist in 2013. Dat heeft een rechtbankjury in New York maandag bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat de regisseur (69) slachtoffer Haleigh Breest in 2013 heeft verkracht na een filmpremière in New York. Vorige donderdag bepaalde dezelfde jury al dat Haggis de vrouw 7,5 miljoen dollar aan compensatie moet betalen.

Sms- en e-mailverkeer tussen Haggis en Breest in de weken voorafgaand aan en na de verkrachting werd gebruikt als bewijsmateriaal. Er waren ook getuigenissen van andere slachtoffers. Haggis houdt vol dat de seks met Breest met wederzijdse instemming plaatsvond.

De inmiddels 36-jarige Breest is een van de vier vrouwen die Haggis sinds 2017 hebben beschuldigd van seksueel wangedrag. Breest is de enige die daadwerkelijk een rechtszaak tegen hem heeft aangespannen.

Hoger beroep

Haggis liet na afloop van de rechtszaak weten dat hij tegen de uitspraak in hoger beroep zou gaan. ‘Ik kan niet leven met dit soort leugens. Ik zou sterven om mijn naam te zuiveren.’ De advocaat van Haggis liet weten dat de filmmaker niet de financiële middelen heeft om Breest te betalen. ‘Hij is geen grote Hollywoodbaas. Zijn financiële hoogtepunt lag in 2001.’

De regisseur beaamde de uitspraken van zijn advocaat. ‘Ik heb al het geld dat ik tot mijn beschikking heb, uitgegeven’, zei hij tegen verslaggevers. ‘Ik heb mijn pensioenplan opgezegd. Ik heb van leningen geleefd om deze zaak te betalen vanuit een zeer naïef geloof in gerechtigheid.’

In juni werd Haggis gearresteerd door de Italiaanse autoriteiten en meer dan twee weken vastgehouden op beschuldiging van aanranding en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Haggis ontkende de beschuldigingen. Zijn advocaat liet later aan het Italiaanse persbureau Ansa weten dat de aanklachten waren ingetrokken.

Haggis won als eerste scenarist twee jaar na elkaar de Oscar voor beste film. In 2005 voor Million dollar baby en het jaar daarna voor Crash. Die laatste film regisseerde hij ook.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in