camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Formule 1

Mercedes toont zich in Brazilië niet te kloppen

George Russell liet in Brazilië de eerste GP-overwinning ooit optekenen, meteen ook de eerste voor Mercedes dit seizoen. Teammaat Lewis Hamilton mocht mee het podium op.

maandag 14 november 2022 om 0.00 uur

George Russell boekte zijn eerste overwinning. reuters

In de eerste helft van het seizoen toonde George Russell zich al de betere van teamgenoot Lewis Hamilton. Omdat de Mercedes toen allesbehalve competitief bleek, viel dat wat tussen de plooien. ­Zeker omdat de zevenvoudige ­wereldkampioen na verloop van tijd opnieuw zijn draai vond, net zoals zijn bolide, en regelmatiger presteerde dan Russell.

Maar in Brazilië wisten de Mercedes-rijders allebei een plaats op de eerste startrij te versieren, met Russell voor Hamilton. De jongste van de twee – Russell is dertien jaar jonger – nam van bij de start de leiding, en zijn tocht naar een eerste zege leek iets makkelijker te worden nadat Hamilton was aangetikt door Max Verstappen. Na een late safety car moest de Brit in de slotfase evenwel nog zijn aandringende ploegmaat afhouden, maar hij kweet zich uitstekend van zijn taak.

Russell lijkt klaar om straks een hoofdrol in het team op te eisen

Wat stuurvaardigheid en omgaan met druk betreft, toonde Russell zich in Interlagos minstens de evenknie van Hamilton. Belangrijk als hij in de toekomst een hoofdrol binnen het team wil opeisen. Maar als de Mercedes-bolide volgend jaar nog competitiever wordt, en Red Bull en Ferrari van bij de start van het seizoen kan bedreigen, dan dreigt teambaas Toto Wolff zich nog een paar keer de haren uit het hoofd te trekken. Want in tegenstelling tot de concurrentie gelden er bij Mercedes geen teamorders en mogen beide rijders vrijuit racen. Dat zoiets ook verkeerd kan af­lopen, toonden Lewis Hamilton en Nico Rosberg nog niet zo heel erg lang geleden.

Verstappen negeert teamorders

In de schaduw van het Mercedes-feest liet wereldkampioen Max Verstappen zich in Brazilië van zijn kleinste kant zien. Nooit eerder wisten Red Bull-rijders als eerste en tweede te eindigen in de eindstand van het WK. Maar Sergio Pérez maakt dit jaar wel aanspraak op de titel van vice­wereldkampioen. De Mexicaan trok met vijf punten voorsprong op Charles Leclerc richting Brazilië, maar belandde na een wat ongelukkige bandenstrategie achter de Ferrari-rijder.

Na de safety car kreeg Verstappen de opdracht om te proberen de Fransman punten af te snoepen, waarbij Pérez de belofte kreeg dat de Nederlander hem opnieuw zou laten passeren indien dat niet lukte. Verstappen slaagde er niet in en kreeg in de slotronde de opdracht zijn teamgenoot opnieuw te laten voorgaan en hem zo belangrijke extra punten te laten scoren. Verstappen reageerde echter niet op de vraag. Noch op het tweede, derde en heel dwingende vierde verzoek. Zijn reactie na de race: ‘Ik heb het vorige zomer al uitgelegd, jullie hoeven me dat nooit meer te vragen. Is dat duidelijk? Ik heb mijn redenen, en daar blijf ik bij.’

Wat alleszins duidelijk is, is dat Verstappen de echte baas is bij Red Bull. Niet teammanager Christian Horner. Toen die laatste zijn excuses aan Pérez aanbood, kreeg hij van de Mexicaan te horen: ‘Het toont alleen maar wie Max echt is.’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen