‘Van Quickenborne liegt over nultolerantie’: politievakbond VSOA vraagt nu echt het ontslag van minister van Justitie
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).  Foto:  Belga

Er worden ondanks de nultolerantie tegen politiegeweld die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) invoerde, wel degelijk nog dossiers geseponeerd. Dat zegt de politievakbond VSOA zaterdag, op basis van zo’n seponering in West-Vlaanderen. ‘We kunnen niet anders dan ons aansluiten bij de oproep om het ontslag van de minister te eisen’, stelt de vakbond.

In een brief die VRT NWS kon inkijken, zegt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, dat het heeft beslist een dossier te seponeren. ‘De verdachte in uw dossier is niet bekend bij mijn diensten voor andere gelijkaardige feiten. Rekening houdend met alle elementen van het dossier heb ik beslist het dossier af te handelen zonder strafvervolging’, zo staat er.

Aan Belga duidt VSOA Politie dat de brief gaat over een geval van weerspannigheid tegenover de politie eind augustus in Waregem. Daarbij zou een weerspannige verdachte een agent van de federale politie verwond hebben met een trap op de knie. ‘De collega is sedert 30 augustus tot op vandaag door deze feiten arbeidsongeschikt en dit zal vermoedelijk nog maanden duren gezien de aard van de verwondingen’, zegt de vakbond.

   • Vader overleden agent: ‘Thomas stierf terwijl hij het goede probeerde te doen’

Nog volgens de vakbond vormt de brief een bewijs dat minister van Justitie Van Quickenborne liegt. ‘Ik heb amper een maand na mijn aanstelling beslist om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie’, zo had de minister zaterdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 gezegd.

‘Het is voor ons onmogelijk om nog samen te werken met een voogdijminister die ons beschuldigt van leugens terwijl hijzelf meermaals de waarheid alle geweld aandoet’, stelt de vakbond dan ook. Eerder was Houssin nog wat op de vlakte gebleven. ‘De minister is groot genoeg om zelf conclusies te trekken’, zei hij aan De Standaard.

Minister wil overleggen met bonden

Minister Van Quickenborne reageerde in Het Journaal op Een op de uitlatingen van VSOA. Volgens hem is het incident dat Houssin aanhaalt een werkongeval. ‘Het incident vond plaats op 30 augustus om 22.30 uur. Een dronken man maakte herrie, de politie kwam tussen en bij de arrestatie kwam een agent ongelukkig ten val. Het gaat hier voor alle duidelijkheid dus niet om intentioneel geweld tegen de politie.’

Er is maandag in de Kamer een extra zitting van de gemeenschappelijke commissie Binnenlandse Zaken en Justitie, naar aanleiding van de aanval op een politiepatrouille donderdag in Schaarbeek, waarbij een agent om het leven kwam. De politiebonden willen op 28 november betogen in Brussel.

Eerder op de dag eisten andere politievakbonden al het ontslag van de minister van Justitie na het dodelijk steekincident waarbij donderdag een agent omkwam en een collega gewond raakte.

De minister wil de discussie echter niet op de spits drijven. Hij wil samenzitten met de vakbonden om te bekijken hoe het vertrouwen hersteld kan worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in