Cruiseschip met 800 coronagevallen aan boord meert aan in Sydney
Het cruiseschip Majestic Princess.  Foto:  BELGAIMAGE

Een cruiseschip met aan boord ongeveer 800 passagiers die positief hebben getest op het coronavirus, is zaterdagochtend (Belgische tijd) aangemeerd in de haven van het Australische Sydney.

Enkele dagen geleden vertrok de Majestic Princess met ongeveer 4.600 passagiers aan boord uit Nieuw-Zeeland. Ongeveer halfweg de twaalfdaagse reis werd echter een groot aantal coronabesmettingen aan boord ontdekt. In totaal zou het intussen gaan om 800 gevallen, ofwel ongeveer één op de vijf van de mensen op het schip. “Niemand had echter zware klachten”, aldus Marguerite Fitzgerald, voorzitter van rederij Carnival Australia.

Het cruiseschip is zaterdagochtend aangemeerd op Circular Quay, een kade in de haven Sydney. Het personeel van het cruiseschip helpt momenteel iedereen die positief getest heeft om “toegang te krijgen tot privévervoer en -accomodatie om hun isolatieperiode af te werken”, aldus Fitzgerald nog. Het cruiseschip zal binnenkort weer vertrekken richting Melbourne.

Ruby Princess

De Australische minister van Binnenlandse Zaken Clare O’Neill verzekerde zaterdag dat de protocollen tegen verdere verspreiding van het virus adequaat zijn. New South Wales Health, de gezondheidsautoriteit van de deelstaat, bepaalt bovendien per geval hoe passagiers het schip kunnen verlaten. Ondertussen worden ze aan boord geïsoleerd gehouden en verzorgd door een medische staf, aldus de gezondheidsautoriteit.

De protocollen werden in het leven geroepen na een gelijksoortige massale besmetting in 2020. Die uitbraak aan boord van cruiseschip Ruby Princess leidde tot 914 besmettingen en 28 sterfgevallen.

Het aantal coronagevallen neemt momenteel toe in heel Australië. Alleen in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales (waartoe Sydney behoort) werden in de afgelopen zeven dagen 19.800 nieuwe gevallen geregistreerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in