camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

conjunctuur

Eurozone steeds meer in greep van recessie

zaterdag 12 november 2022 om 3.25 uur

 EPA

De Europese Unie, de eurozone en de meeste lid­staten zullen tijdens het laatste kwartaal van dit jaar in een ­recessie terechtkomen. Dat blijkt uit de nieuwe economische groei­vooruitzichten van de Europese Commissie. Ook ons land kan een economische krimp niet vermijden.

De Commissie verwacht voor de eurozone een terugval met een half procent. Voor België wordt een krimp met 0,4 procent verwacht. De terugval is groter dan ­tijdens het derde kwartaal. Toen ging de Belgische economie 0,1 procent achteruit.

Ondanks de economische neergang tijdens de tweede helft van dit jaar verwacht de Commissie dat voor heel 2022 de economie met 3,2 procent zal groeien. Die voorspelling ligt hoger dan de prog­nose van 2,6 procent groei van ­afgelopen zomer. Dat komt door het aantrekken van de economie tijdens de eerste jaarhelft. Voor volgend jaar wordt de groeiprognose zwaar teruggeschroefd van 1,4 naar amper 0,3 procent.

De negatieve groei is het gevolg van de hoge inflatie, die aan het ­besteedbare inkomen van de ­gezinnen vreet. De inflatie in de ­eurozone zou dit jaar op 8,5 procent pieken om in 2023 te zakken, maar wel op een hoog niveau te blijven. De consumptieprijzen zouden ­volgend jaar nog met 6,1 procent stijgen, verwacht de Commissie. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen