In de Japanse keuken zijn oesterzwammen al veel langer ingebed dan bij ons. Nederlandse topchef Tosao van Coevorden toont dat de paddenstoel ­- gebakken, geroosterd of gefritureerd - niet snel verveeld. Voor deze versie haalt hij de sake uit de kast.

Ingrediënten

- 500 g oesterzwammen

- ½ ui

- 1 teentje knoflook

- 50 g boter

- 4 el sake

- 2 el sojasaus

- ½ lente­-ui, in dunne ringen

Bereiding

1. Scheur de oesterzwam in gelijke stukken. Snipper de ui en de knoflook.

2. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit er de ui en de knoflook in.

3. Voeg de stukken oesterzwam toe en bak mee tot ze mooi kleuren.

4. Voeg de sake toe en zet de deksel op een kiertje. Voeg wanneer de alcohol is verdampt de sojasaus toe en roer goed door.

5. Verdeel de oesterzwam over een bord en garneer met de lente-­ui.

Foto: Saskia Lelieveld

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in