Biden: ‘Midterms waren een goede dag voor Amerika en voor democratie’
Joe Biden spreekt de pers toe op 9 november.  Foto:  AFP

De verkiezingswinst van de Republikeinen bij de midterms is een stuk magerder uitgevallen dan verwacht in de Verenigde Staten. President Joe Biden sprak van een ‘goede dag voor Amerika en voor de democratie’.

In de aanloop naar de midterms waarschuwde Biden meermaals dat de democratie op het spel stond bij de tussentijdse verkiezingen. Hij verwees daarbij specifiek naar Republikeinse kandidaten die nog steeds geloven in de leugen dat de verkiezingsuitslag van 2020 ‘gestolen’ is en die niet accepteren dat oud-president Donald Trump de afgelopen verkiezingen verloren heeft.

De midterms omschreef Biden dan ook als ‘het moment om die leugens met de waarheid te confronteren, de toekomst van ons land hangt ervan af’. Het lijkt erop dat de kiezer dat met hem eens was, want de verkiezingswinst van de Republikeinen is een stuk magerder uitgevallen dan verwacht.

‘De pers had een rode golf voorspeld, maar dat is niet gebeurd’, zei Biden. ‘Onze democratie is de afgelopen jaren op de proef gesteld, maar het Amerikaanse volk heeft met zijn stem opnieuw bewezen dat we een democratie zijn’, aldus de president.

‘De Democraten hebben sterke verkiezingen achter de rug. Het waren zelfs de beste midterms voor onze gouverneurs sinds 1986.’ Biden benadrukte dat de verkiezingen veilig en correct zijn verlopen en dat er geen noemenswaardige incidenten waren. ‘Onze verkiezingsambtenaren hebben overal in het land hun werk gedaan, zonder al te veel problemen.’

Nooit optimistischer

De Democratische leider liet weten ‘bereid’ te zijn ‘om met de Republikeinse oppositie samen te werken’ en open te staan voor ‘alle goede ideeën’. Enkele hooggeplaatste oppositieleden worden volgens Biden binnenkort uitgenodigd op het Witte Huis. ‘Het volk heeft overduidelijk geen boodschap aan een voortdurende politieke strijd’, concludeerde hij. ‘We moeten naar de toekomst kijken, niet naar het verleden. Ik ben nooit optimistischer geweest over de toekomst van ons land dan vandaag.’

Biden bedankte ook jonge mensen die volgens hem ‘massaal’ zijn komen stemmen, net als tijdens de presidentsverkiezingen twee jaar geleden. ‘Ze willen hun stem laten horen, over wapengeweld, over het klimaat, over studentenschulden, hun persoonlijke rechten, enzovoort.’

Tot slot herhaalde Biden nog maar eens dat hij in 2024 een gooi wil doen naar een tweede termijn als president, maar zei dat hij dat ‘begin volgend jaar’ nog zal bevestigen, omdat het om een beslissing gaat die in familieverband moet worden genomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in