Facebook-moeder Meta ontslaat 11.000 werknemers, Zuckerberg geeft misrekening toe
Aan het hoofdkwartier van Meta.  Foto:  epa-efe

Een van de grootste ontslagrondes van dit jaar valt bij Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp. 11.000 werknemers verliezen hun job. Omgerekend is dat ongeveer 13 procent van het totale personeelsbestand. Meta kampt met dalende omzetcijfers door de krapte op de advertentiemarkt en de haperende groei van Facebook.

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schrapt wereldwijd 11.000 jobs. In de financiële krant The Wall Street Journal was al uitgelekt dat er duizenden ontslagen zouden vallen. Het gaat om 13 procent van het totale personeelsbestand, zegt het bedrijf in een mededeling. Het is de eerste grote ontslagronde bij het bedrijf in zijn 18-jarige bestaan. Zuckerberg noemt het een van ‘de moeilijkste veranderingen in onze geschiedenis’.

Tot voor kort kon Meta telkens sterke groeicijfers neerzetten. De pandemie zette een turbo op sociale media als Facebook en Instagram. Daardoor werden in 2021 maar liefst 27.000 nieuwe werkkrachten aangenomen. Dat was een misrekening, geeft Zuckerberg nu toe. ‘E-commerce is teruggelopen tot wat het voorheen was en bovendien hebben een macro-economische krimp, toegenomen concurrentie en verlies in advertentie-inkomsten ertoe geleid dat onze inkomsten veel lager zijn dan verwacht’, schrijft de ceo. ‘Ik was verkeerd en daar neem ik mijn verantwoordelijkheid voor.’

Het bedrijf achter Facebook, Instagram en Whatsapp kreeg de voorbije jaren te duchten concurrentie van Tiktok, dat de harten van jongeren wereldwijd heeft veroverd. Ondanks de ‘reels’, een doorzichtige kopie van Tiktok-video’s, slaagt Meta er niet in hen terug te winnen. Bovendien zetten de afnemende economische groei en de verhoogde inflatie een rem op de advertentiemarkt, de belangrijkste bron van inkomsten voor Meta. Dat zag de nettowinst in het derde kwartaal met 52 procent dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 4,4 miljard dollar.

Het bedrijf pompte de afgelopen jaren ook enorme bedragen in de ontwikkeling van de metaverse, een soort van permanente 3D-omgeving, waarvan voorlopig alleen Mark Zuckerberg echt enthousiast lijkt te worden. Ook in de toekomst blijft de metaverse een van de drie pijlers van het bedrijf. De andere twee zijn het door artificiële intelligentie aangestuurde algoritme en het advertentieplatform. Met de ontslagen hoopt Zuckerberg een efficiënter bedrijf uit te bouwen, klinkt het in de officiële mededeling.

Donkere wolken boven Silicon Valley

Meta is niet het enige technologiebedrijf uit de VS dat moeilijkheden ondervindt. Elon Musk schrapte vorige week nog ongeveer de helft van de jobs bij Twitter in een poging om zijn duur betaalde overname op termijn rendabel te maken. Ook taxiapp Lyft, de grote concurrent van Uber, heeft fors in zijn personeelsbestand gesneden. Zelfs het ongenaakbaar geachte Amazon bereidt zich voor op een onzekere economische toekomst en schrapte geplande nieuwe magazijnen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in