Klimaatactivisten lijmen zich vast aan werk van Andy Warhol in Australië
Andy Warhol maakte een serie van Campbell’s Soup Cans. Aan dit werk, in Sotheby’s New York, hing nog geen activist vast. Foto:  afp

Klimaatactivisten hebben zich woensdag met hun handen vastgelijmd aan de transparante bescherming die over het beroemde werk Campbell’s Soup Cans van Andy Warhol geplaatst is in The National Gallery of Australië in Canberra.

Het werk, een serie zeefdrukken, raakte niet beschadigd bij de actie.

De activisten zouden behoren tot de actiegroep ‘Stop Fossil Fuel Subsidies Australia’. Op videobeelden die zijn vrijgegeven door de groep is te zien hoe twee vrouwelijke demonstranten lijm op hun handen smeren en die vervolgens op de zeefdrukken zetten. Ook zijn verschillende blauwe krabbels te zien op de werken, die achter glas zitten.

‘Andy Warhol beeldde in deze iconische serie het dolgedraaide consumentisme af’, zegt demonstrant Bonnie Cassen in een verklaring van de actiegroep. ‘En nu is het kapitalisme op hol geslagen. Gezinnen moeten kiezen tussen medicijnen en voedsel voor hun kinderen, terwijl fossiele brandstofbedrijven recordwinsten boeken.’

De laatste weken zijn er wereldwijd gelijkaardige acties gevoerd, waarbij klimaatactivisten zich vastlijmen aan waardevolle kunstwerken. In oktober gooide een klimaatactiviste tomatensoep over Vincent van Goghs schilderij De zonnebloemen in The National Gallery in Londen. In Nederland was onder meer het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer het doelwit van klimaatactivisten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in