VLM start nieuw overleg op met landbouw- en milieuorganisaties
Foto:  BELGA

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) gaat op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) via overleg bouwen aan een nieuw mestactieplan. Het is de bedoeling dat de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties op basis van eigen voorstellen tot een akkoord komen.

Maandag lieten landbouworganisaties weten dat ze liever niet verder werken op basis van de eerste werktekst met maatregelen. Die tekst kwam tot stand na feedback van wetenschappers, adviesraden als individuele landbouwers doorheen alle Vlaamse provincies

De minister wil de hand uitreiken naar alle betrokken middenveldorganisaties, waaronder (Jong) ABS, Boerenbond, Groene Kring Bioforum, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, en overheidsinstanties om tot een nieuw akkoord te komen. Het VLM heeft dinsdag, onder leiding van gedelegeerd bestuurder Toon Denys met een aantal technici van het VLM, een nieuw overlegmodel opgestart op basis van het sociaal overleg.

De landbouw-, milieu- en natuurorganisaties en de overheidsinstanties moeten nu tot een akkoord komen dat tegemoet komt aan de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn, en dat aanvaardbaar is voor de Europese Commissie.

Alternatief voorstel binnen regering

Het eerste overleg over een nieuw Mestactieplan was vandaag al gepland. De VLM treedt op als moderator en bewaakt de doelstellingen en de opmerkingen van de Europese Commissie. Tijdens die vergadering zal elke deelnemende partij gevraagd worden de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn te bevestigen.

Als het niet lukt om tot een akkoord te komen, zal de minister binnen de regering een eigen voorstel opwerpen. De minister roept alle onderhandelende partijen op om zich ‘van hun meest constructieve kant te laten zien, in het belang van én de landbouw, én de waterkwaliteit in Vlaanderen’.

Er valt te horen dat er geen strikte deadline is, tegen het einde van het jaar wordt er wel resultaat verwacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in