camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 7 november 2022 om 16.58 uur

1Activisten beplakken hoofdkwartier Groen met affiches

 belga

Het collectief ‘Who Is Maria-Antoinetta Simons?’ heeft een guerrilla-actie gehouden aan het hoofdkwartier van de partij Groen in Brussel. Ze beplakten het gebouw met affiches en spoorden minister van Energie Tinne Van der Straeten aan om uit het Energiehandvestverdrag te stappen.

De naam van het collectief is geïnspireerd op Maria-Antoinetta Simons, de raadgever buitenlandse relaties van minister Van der Straeten. De activisten geloven dat de minister te hard beïnvloed wordt door haar adviseur, omdat Simons in het verleden voor het Energy Charter Treaty (ECT), of het Energiehandvestverdrag, heeft gewerkt. Een uitstap van België uit dat verdrag zou zo tegengewerkt worden.

In een reactie wijst Groen erop dat het, samen met Ecolo, al maanden pleit voor een snelle en gecoördineerde uitstap van alle Europese lidstaten uit het Energiehandvestverdrag. ‘Als de Europese Unie echt een leidersrol wil opnemen in de strijd tegen de klimaatcrisis, kan ze geen partij blijven in een verdrag dat klimaatschadelijke investeringen beschermt’, bepleitten de covoorzitters van de twee groene partijen in juni nog.

2Delhaize onthult ontwerp voor gedenkmonument slachtoffers Bende van Nijvel in Aalst

 rr

Supermarktketen Delhaize heeft het ontwerp onthuld voor het gedenkmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op de Delhaize van Aalst op 9 november 1985. Met het monument willen Delhaize en de stad Aalst een stille en serene herdenkingsplaats creëren als blijvende herinnering aan de gebeurtenissen, klinkt het in een persbericht.

Het ontwerp van het gedenkteken en de uitvoering ervan zijn van de hand van landschapsarchitect Bas Smets, die ook het herdenkingsmonument voor de aanslagen in Maalbeek en de luchthaven van Zaventem in 2016 realiseerde. Na enige vertraging loopt op dit moment de vergunningsfase. Het is de ambitie dat de gedenkplek in de loop van 2023 toegankelijk zal zijn voor het publiek, meldt Delhaize.

3Rekenhof schat weerslag van coronacrisis op sociale zekerheid op meer dan 20 miljard

De weerslag van de coronacrisis op de ontvangsten en uitgaven van de sociale zekerheid sinds 2020 bedraagt voorlopig meer dan 20 miljard euro. Dat stelt het Rekenhof op basis van voorlopige gegevens op 31 augustus 2022, zo blijkt uit het Boek 2022 dat het Hof publiceert.

Volgens de voorlopige gegevens gaf die crisis in 2020 aanleiding tot 892,5 miljoen euro minder ontvangsten en 10,3 miljard euro extra uitgaven. In 2021 wordt die weerslag geraamd op 479,2 miljoen voor de ontvangsten en op 7,1 miljard voor de uitgaven en in 2022 op respectievelijk 165,3 miljoen en 2,0 miljard.

4Twitter gaat imitatieprofielen schorsen na opduiken van Musk-parodieën

Twitteraars die zich uitgeven voor een andere gebruiker, en die niet duidelijk vermelden dat het om een parodie-account gaat, zullen permanent geschorst worden. Dat heeft Elon Musk, de nieuwe eigenaar van de sociaalnetwerksite, maandag meegedeeld. De aankondiging komt er nadat enkele mensen zich hadden uitgegeven voor Elon Musk.

Onder meer de accounts van de Amerikaanse comédienne Kathy Griffin en van de acteur Rich Sommer werden al zonder waarschuwing geschorst. Zij hadden hun profielnaam veranderd in ‘Elon Musk’ en hadden ook hun profielfoto aangepast om zich te kunnen voordoen als de nieuwe eigenaar van Twitter.

5Oekraïne krijgt westerse luchtverdedigingssystemen

Oekraïne heeft nieuwe luchtverdedigingssystemen ontvangen van de Verenigde Staten, Spanje en Noorwegen, bedoeld om de massale bombardementen van Rusland op kritieke infrastructuur tegen te gaan. Dat meldt de Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov op Twitter.

‘NASAMS- en Aspide-luchtverdedigingssystemen zijn aangekomen in Oekraïne! Deze wapens zullen het Oekraïense leger aanzienlijk versterken en ons luchtruim veiliger maken’, zo stond er te lezen.

‘We zullen de vijanden die ons aanvallen blijven neerschieten. Met dank aan onze partners: Noorwegen, Spanje en de VS’, voegde hij eraan toe.

6Greta Thunberg klaar om ‘megafoon door te geven’ aan anderen

 afp

Na vier jaar het gezicht van de wereldwijde klimaatmarsen te zijn geweest, heeft de Zweedse activiste Greta Thunberg aan het Zweedse persagentschap TT aangegeven klaar te zijn om de ‘megafoon door te geven’ aan anderen.

Thunberg werd het gezicht van de klimaatmarsen nadat ze in 2018 een schoolstaking voor het klimaat in het leven had geroepen. Daaruit ontsproot later de beweging ‘Fridays for future’. De Zweedse activiste liet eerder al verstaan de klimaattop COP27 aan zich voorbij te zullen laten gaan omdat het om greenwashing zou gaan. Dat is een marketingtechniek die mensen laat geloven meer voor het klimaat te doen dan wat werkelijk het geval is.

7Raad van Europa roept leiders van de lidstaten bijeen

De Raad van Europa roept voor het eerst in achttien jaar de leiders van zijn 46 lidstaten bijeen. De uitzonderlijke top, die in mei volgend jaar zal plaatsvinden, is nodig nu de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat onder druk staan, stelt de organisatie.

De top op 16 en 17 mei in Reykjavik wordt pas de vierde in de geschiedenis van de Raad van Europa. Eerdere toppen waren gewijd aan grote veranderingen, zoals het verdwijnen van het IJzeren Gordijn. De nieuwe top in de IJslandse hoofdstad is bedoeld om ‘het geweten van Europa te vernieuwen’, zo laten huidig voorzitter Ierland, het gastland en de secretaris-generaal van de raad weten.

8Europese Commissie vraagt oplossing voor migranten op reddingsschepen voor Italiaanse kust

De Europese Commissie dringt aan op een snelle oplossing voor de migranten die al dagenlang vastzitten op reddingsschepen voor de Italiaanse kust. ‘Al het mogelijke moet gedaan worden om ervoor te zorgen dat mensen zo kort mogelijk aan boord van deze schepen blijven’, stelde een woordvoerster maandag.

Met het aantreden van een nieuwe rechtse regering stelt Italië zich opnieuw strenger op tegen schepen die willen aanmeren met migranten die op de Middellandse Zee werden gered. Zo wacht een aantal schepen van private hulporganisaties al dagen op groen licht. De Commissie heeft weet van vier schepen met in totaal 573 mensen aan boord. Drie schepen bevinden zich in de Italiaanse territoriale wateren.

Binnenland
 1. Trump aangeklaagd en Finland kan toetreden tot Navo: dit is het nieuws van de dag
 2. Iedereen op Ocad-terreurlijst minstens twee keer per jaar doorgelicht
 3. Dak- en thuislozen tot in de uithoeken van het land
 4. Granaat gegooid bij overval op café in Anderlecht
 5. ‘Wij staan achter onze broer. Mimi maakte onze familie kapot’
 6. Erfgenamen van Tiense Suiker, intimi van het koningshuis
 7. Pascal Smet: ‘Geen cadeaus van Uber gekregen, wel bedreigingen van traditionele taxisector’
 8. Geradicaliseerde jongeren viseerden Bart De Wever
 9. Asielzoekers worden nu ook met gecharterde vluchten teruggestuurd naar landen binnen Europa
 10. Vlaamse topambtenaar Dirk Dewolf: ‘Vlaanderen is klaar om zorg volledig in eigen handen te nemen’
 11. Koude oorlog rond Ventilus gaat nieuwe fase in
 12. Elfjarige die op school onder muur terechtkwam overleden
 13. Le Pain Quotidien brengt cannabisbrood uit: is het groene kruid het nieuwe superfood?
 14. ‘Met mijn gezin langs de Zenne fietsen? Dat durf ik niet’
 15. Le Pain Quotidien brengt cannabisbrood uit: is het groene kruid het nieuwe superfood?
 16. Bekende frituur in Gent wordt overgenomen door 16-jarige
 17. Twee jaar verkeershinder aan knooppunt Zwijnaarde vanaf maandag
 18. Ministers bereiken begrotingsakkoord en Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland: dit is het nieuws van de dag
 19. Financieel motief voor moord op Waalse barones
 20. Video Meisje gered nadat kajak met leerlingen omslaat in de Ourthe

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen