camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Beurs

Meesterbelegger Buffett maakt miljardenverlies

maandag 7 november 2022 om 3.25 uur

 reuters

Zelfs de beste beleggers kunnen dezer dagen niet op tegen de moeilijke markt­omstandig­heden op de beurs. Berkshire ­Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, heeft in het derde kwartaal een verlies van 2,7 miljard dollar geleden.

De snel stijgende inflatie, dalende beurskoersen en een groot eenmalig verlies in de verzekeringstak veroorzaakt door de orkaan Ian, deden de 92-jarige meesterbelegger de das om.

Door dat alles zakte de waarde van zijn totale aandelenportefeuille (met daarin onder meer Apple, American Express, Chevron en Bank of America) naar 306 miljard dollar. Ter vergelijking: eind juni was diezelfde portefeuille nog ruim 327 miljard dollar waard.

Berkshire heeft zijn kaspositie in de afgelopen twaalf maanden met zo’n 50 miljard afgebouwd door onder meer aandelen te ­kopen van Occidental Petroleum en verzekeraar Alleghany.

Maar het investeringsvehikel van Buffett houdt wel nog een vette oorlogskas van 100 miljard dollar aan cash in reserve voor bijkomende aankopen op de beurs.

Bovendien doet de aandelenkoers van Berkshire Hathaway het nog altijd veel beter dan de markt. Sinds begin dit jaar daalde de koers van het befaamde investerings­vehikel slechts met 4 procent. De S&P 500, een van de sterindexen in de VS, kelderde dit jaar al met liefst 21 procent. (reuters, nta)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen