Klimaatactivisten blokkeren privéjets op Schiphol en kleven zich vast in het Prado
Foto:  EPA-EFE

Tientallen klimaatactivisten zijn gearresteerd nadat ze een deel van de luchthaven van Schiphol probeerden te bezetten. De demonstranten gingen onder de toestellen zitten, waardoor die niet konden opstijgen.

De klimaatactivisten knipten de hekken op de parking van Schiphol open en fietsten het tarmac op. Hun doel: ervoor zorgen dat er gedurende de hele dag geen privévluchten meer uit Amsterdam konden opstijgen, door onder de vliegtuigen te gaan zitten of zich eraan vast te ketenen.

Het gaat om demonstranten van Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland, die voor vandaag vreedzame demonstraties hadden aangekondigd op Schiphol. Volgens de organisaties zelf waren ze met meer dan 500.

Tientallen opgepakt

‘Schiphol moet fors krimpen’, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace aan het Nederlandse persbureau ANP. ‘Het is niet logisch dat zoveel privévluchten elke dag nog vertrekken vanaf de luchthaven.’

   • Portret | Er zit een hele organisatie achter de ‘museumklevers’

Uit cijfers van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Greenpleace blijkt dat er in de eerste negen maanden van dit jaar al meer privévluchten opstegen vanop Schiphol en Rotterdam The Hague Airport dan in heel 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Volgens vluchtdata was ruim een derde van die vluchten korter dan 500 kilometer en bijna 11 procent zelfs korter dan 250 kilometer. De uitstoot per passagier is bij een privévlucht ongeveer vijf keer zo hoog als bij een lijnvlucht.

Tientallen actievoerders werden door de politie gearresteerd, meldt de NOS, maar om 15 uur zaterdagmiddag was de actie nog bezig.

Goya

Ook vanmiddag hebben in het Prado-museum in Madrid twee klimaatactivistes zich vastgekleefd aan de lijsten van twee schilderijen van Francisco Goya. Dat meldt de Spaanse politie. De werken zelf raakten niet beschadigd. De twee activistes schreven wel ‘+1,5 °C’ op de muur tussen de twee schilderen. Daarmee verwijzen ze naar de doelstelling van de internationale gemeenschap om de opwarming van de aarde tot anderhalve graad Celsius te beperken.

De twee activistes werden opgepakt en aangehouden. Ze scharen zich in een intussen lange rij van ‘museumklevers’.