Extinction Rebellion kondigt ‘golf van acties’ aan in reactie op veroordeling ‘museumklevers’
David S. en Wouter Mouton tijdens de actie in het Mauritshuis.  Foto:  rr

De drie verdachten van de klimaatactie bij het beroemde schilderij ‘Meisje met de parel’ in het Mauritshuis zijn veroordeeld tot twee maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. Extinction Rebellion vindt dat ‘buitenproportioneel’ en kondigt een golf van acties aan.

Uit solidariteit met de Belgische klimaatactivisten die in Nederland veroordeeld zijn, gaat Extinction Rebellion een golf van acties organiseren in België en Nederland. ‘We doen dit om aan te klagen dat klimaatactivisten buitenproportioneel worden bestraft terwijl de echte klimaatcriminelen vrij rondlopen’, zo klinkt het.

• Klimaatactivisten gooien opnieuw soep op een van Gogh

Vrijdag is ook de derde van de drie klimaatactivisten die zich in Den Haag aan het beschermende glas van Vermeer’s Meisje met de parel vastplakten, de 45-jarige David S. uit Dendermonde, veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk.

‘Wij vinden dit een buitenproportionele straf die duidelijk is gericht op het afschrikken van klimaatactivisten, wat een onaanvaardbare aanval vormt op de democratische ruimte’, zo oppert de groepering. ‘Het optreden van de activisten was weliswaar provocatief, maar het was strikt geweldloos en heeft geen schade aan het schilderij toegebracht. Uit solidariteit met de activisten, de fotograaf en de duizenden onderdrukte activisten wereldwijd, zal Extinction Rebellion de publieke ruimte blijven innemen. We gaan ons niet laten stoppen door rechters die vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid niet erkennen’.

Derde verdachte van klimaatactie in Mauritshuis in Den Haag heeft spijt

David S. (45) uit Dendermonde gooide vorige week donderdag een blik rode namaaksoep over activist Wouter Mouton heen. Ook voerde hij het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het meesterwerk is bevestigd, terwijl Mouton zijn hoofd vastplakte aan de glasplaat van het schilderij. Een andere verdachte filmde de actie.

De celstraf die S. vrijdag kreeg, is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie (procureur) en aan de straffen die afgelopen woensdag aan de twee medeverdachten zijn opgelegd. Hij had vrijdagmiddag nog voor de rechtbank spijt betuigd, maar dat mocht niet baten.

‘De handelingen van de verdachten om zich vast te plakken aan een meesterwerk en het schilderij te besmeuren met een rode substantie, hebben niets te maken met het demonstratierecht. Het recht op demonstratie eindigt waar openlijk geweld in een museum begint’, zei de aanklager.

De actie heeft volgens de officier geleid tot grote onrust in de maatschappij over de veiligheid van cultureel erfgoed. ‘Het had ook ontzettend mis kunnen gaan. We hebben het over eeuwenoude kunst. Verdachten hebben een enorm risico genomen.’ Het schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer raakte niet beschadigd, maar de lijst en de achterplaat wel.

‘Ik ben doordrongen van de ernst van de klimaatcrisis. Ik heb gemeend de klimaatcrisis hiermee in het maatschappelijk debat te zetten. Ik wilde iets verbeteren daarmee. Ik hoop dat ik de kans krijg om goed te maken wat ik gedaan heb’, aldus S.

De Belg vertelde zorgvuldig te werk te zijn gegaan. ‘We hebben ons ervan vergewist dat we het schilderij niet zouden beschadigen. Ik heb er zelf voor gezorgd dat de namaaksoep niet schadelijk was. Het was water en een natuurlijke kleurstof, om er zeker van te zijn dat we geen schade zouden maken.’ Hij noemde de actie ‘een daad van politiek protest’.

S. zit nu meer dan een week in voorarrest. ‘Inmiddels moet mijn cliënt vrezen voor zijn baan’, zei zijn advocaat Willem Jebbink in zijn pleidooi. ‘Hij zegt nu: ‘Eens, maar nooit weer’. Hij zal zich niet meer inlaten met acties van dit kaliber.’ Jebbink zei dat de actie vreedzaam was en puur was gericht op het creëren van een schokeffect. De actie valt in zijn visie onder de vrijheid van demonstratie.

Medeactivist Wouter Mouton tekende alvast hoger beroep aan.