Twee zwarte Amerikanen claimen rechten van ‘White lives matter’-slogan
Kanye ‘Ye’ West.  Foto:  Evan Agostini/invision/ap

Twee zwarte Amerikaanse radiopresentatoren hebben de rechten voor de controversiële slogan ‘White Lives Matter’ verkregen. Daardoor kan de Amerikaanse rapper Kanye West geen kledij op de markt brengen met die slogan zonder hun toestemming.

Ramses Ja en Quinton Ward, presentatoren van een radioprogramma in Phoenix, kregen de rechten van een anonieme luisteraar. Die vond, zo zegt Ja tegen het Amerikaanse nieuwsprogramma ABC News, dat de twee presentatoren in een betere positie zijn om te bepalen hoe de rechten op een positieve manier ingezet kunnen worden.

De ‘White lives matter’-leuze ontstond als reactie op de protestbeweging Black Lives Matter (letterlijk: zwarte levens doen ertoe). Die beweging kaartte politiegeweld tegen Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten aan. Na de dood van George Floyd in 2020, als gevolg van overdadig politiegeweld, kreeg de protestbeweging wereldwijde navolging.

Extreemrechtse groeperingen in de VS verzonnen de slogan ‘White lives matter’ als reactie daarop. Ook de leuzen ‘Blue Lives Matter’ (ter ondersteuning van politieagenten) en ‘All Lives Matter’ werden populaire slogans die vaak gebruikt werden door tegenhanger van ‘Black Lives Matter’.

Vorige maand verscheen de Amerikaanse rapper Ye samen met de conservatieve talkshowhost Candace Owens nog op de modeweek in Parijs met een T-shirt waarop de slogan ‘White lives matter’ stond. Heel wat mensen verlieten daarbij de zaal uit protest. Ye kreeg bakken kritiek over zich heen op sociale media, waarop hij dan weer reageerde met antisemitische uitspraken.

Toestemming vereist

De rapper zei dat hij de controversiële T-shirts binnenkort op de markt zou brengen, maar dat zal niet gaan zonder toestemming van de twee radiopresentatoren uit Arizona. Zij kregen de rechten op de slogan van een luisteraar die anoniem wenst te blijven. Iedereen die de slogan commercieel wil gebruiken, zal hun toestemming moeten vragen.

Ja en Ward vertelden tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat ze niet willen dat de slogan in de verkeerde handen valt en mensen er geld aan verdienen. Tijdens het gesprek refereerden ze ook aan de omstreden actie van Ye. ‘Hoewel hij met zijn soms gekke uitspraken veel mensen kwetst en verdeeldheid zaait, heeft hij een heel trouwe aanhang. Telkens als hij iets op de markt brengt, verkoopt het uit.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in