De Chinese raket die afgelopen maandag een onderdeel van een ruimtestation had gelanceerd, is vrijdag teruggekeerd in de dampkring, meldde het United States Space Command van het Amerikaanse leger op Twitter. De brokstukken zijn in de Stille Oceaan gevallen.

Voordat de restanten van de raket ongecontroleerd in de oceaan stortten, vlogen ze over Zuid-Europa. In delen van Spanje werd het luchtruim daarom tijdelijk gesloten. In de Spaanse regio Catalonië leidden opbrandende brokstukken donderdagnacht al tot spektakel.

Ruimtestation

China vuurde maandag een zogenoemde Lange Mars 5B-draagraket af, om zo het derde en laatste deel van het Chinese ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis) naar de ruimte te brengen. De module heet Mengtian, oftewel Dromen van de Hemel.

Die raketten zijn 21 ton zwaar en 10 verdiepingen hoog. Objecten van die grootte branden niet volledig op in onze atmosfeer: ‘Doorgaans bereikt 20 tot 40 procent van dergelijke objecten de grond, afhankelijk van het design’, aldus het gespecialiseerde Amerikaanse bedrijf Aerospace Corporation uit Californië.

Maar in tegenstelling tot soortgelijke ‘re-entries’ van Amerikaanse en Russische raketten ging het om een ongecontroleerde landing. Volgens de Amerikaanse expert Gregory Henning van het Center for Orbital Debris and Reentry Studies waren er te weinig data om voorspellingen te doen over waar het ruimteafval terecht zou komen. Daardoor bevond ‘88 procent van de wereldbevolking zich in de zone waar de raket mogelijk zou kunnen landen’. Toch was de kans dat u geraakt wordt door een brokstuk 6 op 10 biljoen.

Resten van Chinese raket in Stille Oceaan gevallen
Foto:  flightradar24.com

Kritiek

China laat zijn raketten al langer ongecontroleerd neerstorten, tot ergernis van andere landen met ruimtevaartprogramma’s. ‘De vorige vier Lange Mars-raketten waren goed voor de derde, vierde, vijfde en zesde grootste ongecontroleerde re-entries uit de geschiedenis’, zei Henning. Ze stortten neer in West-Afrika (2020), de Indische Oceaan (mei 2021), en Maleisië, Indonesië en de Filipijnen (juli 2022), telkens zonder slachtoffers te maken.

‘De meeste andere gebeurden meer dan 30 jaar geleden, en waren bovendien vaak per ongeluk. De normen in de ruimtevaart zijn sindsdien veranderd, want we beschikken over de vaardigheden om dergelijke grote objecten gecontroleerd te laten neerstorten’, weet de Amerikaanse expert. ‘De meeste ruimtevarende landen zijn het al langer eens over regels daaromtrent. Maar het is aan elk land afzonderlijk om te beslissen of het die regels wil volgen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in