België heeft vanaf 2024 weer rechtstreeks Champions League-ticket
Union mag als groepswinnaar rechtstreeks naar de achtste finales in de Europa League.  Foto:  BELGA

Door de Europese overwintering van Club Brugge (Champions League), Union (Europa League), Anderlecht en Gent (beide Conference League) klimt België op de Uefa-landenranking naar de achtste plaats. Daardoor mag de Belgische kampioen van volgend seizoen (2023-2024) weer rechtstreeks naar de Champions League.

Door de goede Europese prestaties steekt ons land in één ruk Schotland, Oostenrijk en Servië voorbij. Die landen kunnen dit seizoen geen inhaalbeweging meer maken.

‘Het knappe Europese parcours van onze Belgische teams is voor mij geen toeval’, reageert Lorin Parys, de ceo van de Pro League, in een persbericht. ‘Het is het resultaat van consequent inzetten op innovatie en talent bij de opleiding, scouting en postformatie van jonge voetballers. De kwalitatieve omkadering en het slim technisch beleid bij onze clubs zijn echte sterktes, die zorgen voor hoogstaande nationale competities en zo ook voor clubs die internationaal presteren. Met ons toekomstplan gaan we nog meer hefbomen creëren voor dit beleid, want we zien vandaag het resultaat, met nog vier vertegenwoordigers in de Uefa-competities. Het is nu aan ons om dichter te sluipen richting Europese top. Hopelijk zetten we straks in de knock-outfases een volgende stap in de goede richting.’

De top tien van de landenranking krijgt een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2024-2025. Dat verloren de Belgische clubs voor het seizoen 2023-2024 door tegenvallende prestaties de voorbije jaren.

De top 10:

1. Engeland - 101.856

2. Spanje - 88.141

3. Duitsland - 78.356

4. Italië 70.640

5. Frankrijk - 57.497

6. Nederland - 54.300

7. Portugal - 53.382

8. België - 37.400

9. Schotland - 36.400

10. Oostenrijk - 33.600

Donderdag verzekerden Gent en Anderlecht zich van een verlengd verblijf in de Conference League. Beide teams gaan naar de barrages. Gent haalde het op de slotspeeldag in groep F met 4-0 van het Noorse Molde, Anderlecht won in groep B met 0-2 bij het Deense Silkeborg.

Club Brugge schreef eerder geschiedenis met kwalificatie voor de tweede ronde in de Champions League. Union verloor donderdagavond zijn slotwedstrijd, maar mag als groepswinnaar rechtstreeks naar de achtste finales in de Europa League.