Klaarwakker Samira (3/3) | Hoe toch thuiskomen... in jezelf

Wie zich ergens niet thuis voelt, ervaart geen absoluut gevoel. Maar je kan ook in een tussenruimte een thuisgevoel opwekken door smaken, geuren en geluiden. Waarom voelen zoveel mensen zich niet thuis in deze superdiverse wereld?

 

Samira Ataei, buitenlandredacteur bij De Standaard, emigreerde met haar ouders vanuit Iran naar België toen ze vijf jaar oud was. Sinds haar tienerjaren ligt ze wakker van de vraag: ‘Wat is thuis zijn?’ En ze is lang niet alleen. In de podcast Klaarwakker gaat Samira in drie afleveringen op zoek naar antwoorden. De derde aflevering vind je hieronder.

De eerste twee afleveringen van Samira vind je hier:

Aflevering 1 | Waarom de vraag ‘Wat is thuis?’ niet voor iedereen evident is

Aflevering 2 | Kan je thuiskomen in je land van herkomst?

OVER DEZE PODCAST
‘Waar lig jij echt van wakker?’ Die vraag stellen vijf jonge journalisten van De Standaard elkaar in de nieuwe podcastreeks Klaarwakker. Elk trekken ze met een persoonlijk dilemma naar leeftijdsgenoten en experts. Koop ik een huis of huur ik beter? Wil ik wel een kind? Moet ik mij schuldig voelen over het klimaat? Hoe veilig is de nacht? En waar voel ik me echt thuis?

Samira trapt af met de vraag ‘Wat is thuis zijn?’

In een tweede reeks van drie afleveringen, die we op 11 november lanceren, vraagt collega Jef Poppelmonde zich af of hij wel vader wil worden? Of beter: kan hij een goede vader zijn als hij ook wil blijven werken, wil blijven sporten, wil blijven reizen. Hoeveel van ‘hun huidige leven’ zullen hij en zijn vriendin moeten opgeven voor hun ouderschap. Hoe vind je de balans tussen je eigen ontwikkeling en de beste ontplooiingkansen voor je kind?

In latere afleveringen vraagt redactrice Kubra Mayda zich af waar jongeren nog veilig kunnen uitgaan. Karlien Beckers twijfelt aan de aankoop van een huis. Want betekent dat niet dat je je moet settelen en dat je je vrijheid opgeeft voor de zekerheid van een dak boven je hoofd? Josephine Dapaah ten slotte worstelt met de klimaatcrisis en vooral met de vraag wat haar verantwoordelijkheid hierin is. Ze probeert te begrijpen waarom we niet doen wat we overduidelijk moeten doen.

VOLG KLAARWAKKER OP:

VRAGEN, OPMERKINGEN OF SUGGESTIES?
podcast@standaard.be

CREDITS
Podcast Samira Ataei en Fien Dillen | Audioproductie Fien Dillen | Mix en muziek Brecht Plasschaert | Stem intro en outro Lise Bonduelle | Chef podcast Bart Dobbelaere

Aangeboden door onze partners

Niet te missen