Proces over moord op Peter R. De Vries moet worden overgedaan
Peter R. De Vries werd in juli 2021 neergeschoten.  Foto: afp

De strafzaak over de moord op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries moet opnieuw behandeld worden. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam donderdag besloten. Het is niet duidelijk of echt alles opnieuw behandeld moet worden, bijvoorbeeld de slachtofferverklaringen en de volledige onderbouwing van de strafeisen.

Een van de rechters in het proces emigreerde, waardoor de rechtbankcombinatie is veranderd. Maar dat is niet zomaar toegestaan. De wet schrijft voor dat het proces in dat geval opnieuw gevoerd moet worden, tenzij alle procespartijen vinden dat het kan doorgaan. Unanimiteit is dan een vereiste, maar de advocaten van verdachte Kamil E. weigerden en vroegen om de zaak opnieuw te laten beginnen.

De strafzaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord was afgelopen zomer al zo goed als rond. Er was levenslang geëist tegen beide verdachten, de uitspraak stond gepland voor 14 juli. Maar kort daarvoor kwam het Nederlandse Openbaar Ministerie met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord op de bekende misdaadjournalist. Hierdoor is de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in