Tigray en Ethiopië bereiken onverwacht wapenstilstand
Vertegenwoordigers van beide partijen ondertekenen de documenten in het Zuid-Afrikaanse Pretoria.  Foto:  reuters

Ethiopië heeft een akkoord bereikt met de opstandige regio Tigray om de vijandigheden tussen de twee een halt toe te roepen. De deal komt als een verrassing na net geen twee jaar van hevig geweld.

‘Het is een nieuwe dageraad’, reageert de Afrikaanse Unie (AU) op het kersverse akkoord tussen Ethiopië en zijn noordelijke regio Tigray. Na twee jaar intensief vechten, komt het onder hun auspiciën tot een akkoord. Twee vertegenwoordigers van de strijdende partijen ondertekenden de tekst in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. Die moet het onder meer mogelijk maken om humanitaire hulp te sturen naar Tigray en bevat plannen om te ontwapenen.

De regio is net geen twee jaar lang afgesloten van de wereld. Het maakte er de humanitaire situatie kritiek. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft ongeveer 90 procent van de bewoners dringend voedselhulp nodig. Een derde van de kinderen is er ondervoed.

Eerste stap

‘Een goede stap’, reageert VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. ‘We hopen dat het troost mag bieden voor de miljoenen Ethiopiërs die leden onder het conflict.’ De president van Nigeria, Olusegun Obasanjo, was nauw betrokken bij de onderhandelingen en ziet het akkoord als een eerste stap richting vrede. Een AU-medewerker omschrijft het bestand als ‘een permanente stopzetting van vijandigheid’.

Hoewel de deal een belangrijke doorbraak is, wordt het afwachten in hoeverre die zal worden nageleefd. Er waren eerder ook al akkoorden, maar die konden niet verhinderen dat het weer tot confrontaties kwam.

Het conflict ontwikkelde zich toen er na dertig jaar een einde kwam aan Ethiopisch bestuur door presidenten met roots in Tigray. Toen voelde de provincie zich uitgesloten. Uit dat gevoel van onbehagen werden goedgetrainde rebellenlegers opgericht.

Het conflict tussen Ethiopië en Tigray startte officieel op 4 november 2020. De regering in Addis Abbeba kondigde toen een ‘kort en hevig offensief’ aan tegen het Tigray ­People’s Libera­tion Front. De afgelopen twee jaar hebben beide partijen elkaar beschuldigd van etnische zuivering en seksueel geweld op grote schaal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in