Deense premier Mette Frederiksen blijft mogelijk aan de bak
Foto:  AFP

De Deense premier Mette Frederiksen zal het ontslag van haar regering indienen, hoewel haar sociaaldemocratische partij het nooit beter deed bij de parlementsverkiezingen in Denemarken. Frederiksen wil ook de mogelijkheid bekijken om een brede regering over het politieke spectrum te vormen.

De 44-jarige Frederiksen sprak woensdagochtend aanhangers toe in Kopenhagen. Ze lanceerde er het idee van een brede regering over het politieke spectrum. Dat is een zeldzame bestuursvorm in het land, maar volgens Frederiksen zou het de juiste aanpak zijn, met het oog op de huidige crisis.

Haar sociaaldemocraten behaalden 27,5 procent van de stemmen, hun beste resultaat in 20 jaar. Frederiksen zei haar aanhangers echter dat het duidelijk is dat er niet langer een ‘meerderheid achter de regering in haar huidige vorm’ staat.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Frederiksen het mandaat krijgen om een nieuwe regering te vormen. De sociaaldemocraten behaalden 87 zetels, waaraan later wellicht nog 3 zetels worden toegevoegd uit Groenland en de Faeröer. Het Deense parlement telt 179 zetels - dus voor een meerderheid zijn 90 zetels nodig.

Frederiksen trok zelf de stekker uit haar kabinet na een rapport over de onnodige uitroeiing van 17 miljoen nertsen. Volgens een rapport, dat uitkwam in juni dit jaar, was die beslissing onnodig en illegaal en stortte ze de hele bontsector in crisis. De sociaalliberalen gaven Frederiksen een ultimatum om met een bevredigend antwoord te komen op dat rapport. Die eis werd niet tijdig ingewilligd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in