Foto met nazi-armband blijft toekomstig Italiaans staatssecretaris achtervolgen
Galeazzo Bignami in het midden  Foto:  ISOPIX

In Italië is ophef ontstaan over een oude foto waarop een toekomstig staatssecretaris van het radicaal-rechtse Broeders van Italië – een partij met flinke wortels in het fascisme – te zien is met een naziband om de arm.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft maandag op een persconferentie aangekondigd dat ze haar 47-jarige partijgenoot Galeazzo Bignami wil benoemen tot staatssecretaris voor Infrastructuur, een ministerie dat geleid zal worden door Matteo Salvini van de uiterst rechtse Lega. De eedaflegging staat voor woensdag gepland.

Het nieuws leidde tot flink wat ophef. Dat heeft te maken met een oude foto waarop Bignami te zien is in zwart hemd en met een rode armband met zwart hakenkruis op een witte achtergrond. De foto zou genomen zijn tijdens een feestje in 2005, melden Italiaanse media dinsdag. De foto doet al sinds 2016 de ronde.

Het nieuws van de geplande aanstelling stootte meteen op kritiek van de oppositie. De benoeming van Bignami is ‘een belediging en geeft blijk van een gebrek aan fatsoen tegenover de grondwet, de geschiedenis en de slachtoffers van het hakenkruis’, zo tweette parlementslid Marco Furfaro van de centrumlinkse Democratische Partij.

Beschaamd

Bignami verklaarde in een reactie dat hij zich schaamt voor deze foto. Wel vindt hij het vreemd dat een bijna twintig jaar oude privéfoto waarvoor hij zich al meermaals verontschuldigd heeft, opnieuw is gepubliceerd. In de mededeling veroordeelt Bignami ‘elke vorm van totalitarisme’ en noemt hij het nazisme ‘het absolute kwaad’. Ook Meloni zelf verklaarde vorige week dat ze geen enkele sympathie voor het fascisme voelt en veroordeelde de anti-Joodse wetten van dictator Benito Mussolini in 1938.

De linkse oppositie neemt ook andere benoemingen van viceministers onder vuur. Zo wordt Claudio Durigon, die op het ministerie van Werk aan de slag gaat, aangewreven dat hij vorig jaar een park in Latina ten zuiden van Rome wou noemen naar Arnaldo Mussolini, de broer van de dictator. Het park draagt momenteel de naam van de vermoorde antimaffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borselino. ‘Wanneer het verleden niet verdwijnt. Zwarte schaduwen over de keuze van de viceministers’, titelde de centrumlinkse krant La Repubblica dinsdag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in