Aanvaller man van Pelosi aangeklaagd voor poging tot ontvoering
Foto:  AP

David Wayne DePape, de man die vrijdag de echtgenoot van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aanviel, is aangeklaagd voor mishandeling en poging tot ontvoering. De 42-jarige man riskeert tot vijftig jaar celstraf.

De man brak het huis van Pelosi in San Francisco binnen en was op zoek naar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zij was niet thuis, maar haar man wel. Paul Pelosi werd aangevallen met een hamer en zou volgens zijn vrouw geopereerd zijn voor een schedelfractuur. Verder zou de man verwond zijn aan zijn handen en rechterarm. Volgens de familie gaat het al iets beter met Paul en zal hij waarschijnlijk volledig herstellen.

De aanklagers hebben als bewijs tape, touw en andere materialen verzameld, waardoor duidelijk wordt dat de inbreker van plan was om Nancy Pelosi vast te binden en te verminken. In het verhoor zou hij hebben gezegd dat hij van plan was om haar knieschijven te breken zodat ze met een rolstoel naar het Congres zou moeten.

Die actie zou dan dienstdoen als een ‘boodschap’ voor andere politici. Toen hij eenmaal in het huis was binnengedrongen, zou hij ‘waar is Nancy?’ hebben geroepen toen hij alleen Paul aantrof.

50 jaar gevangenisstraf

DePape werd beschuldigd van een aanval op een familielid van een Amerikaanse ambtenaar en een poging tot ontvoering. De aanklagers beweerden dat beide overtredingen waren ingegeven door de ‘uitoefening van officiële taken’ van de Amerikaanse ambtenaar.

Op de aanklachten staat een gecombineerde maximumstraf van 50 jaar gevangenisstraf, zei het ministerie van Justitie in een verklaring.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in