camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 31 oktober 2022 om 16.58 uur

1Lula wordt voor derde keer president van Brazilië

 ap

Met alle resultaten geteld heeft Luiz Inácio Lula da Silva (77) met de kleinst mogelijke winst de extreemrechtse president Jair Bolsonaro (67) verslagen. Lula, van de linkse Arbeiderspartij (PT), haalde 50,9 procent van de stemmen, tegen 49,1 voor Bolsonaro. Brazilië, waar stemplicht geldt, telt meer dan 156 miljoen kiezers. Tussen beide kandidaten zit een verschil van nog geen twee miljoen stemmen. ‘Ik zal regeren voor alle Brazilianen, niet alleen voor hen die voor mij gestemd hebben’, zei Lula zondagavond in een eerste reactie vanuit zijn campagnehoofdkwartier.

2Opnieuw ontploffingen in Kiev en andere steden

 ap

In de vroege ochtend waren opnieuw verschillende ontploffingen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ook in verschillende andere steden, waaronder Charkov, Soemi, Zaporizja en Odessa, ging vanmorgen het luchtalarm af. In Charkov en Zaporizja zou ‘kritieke infrastructuur’ zijn getroffen, melden Oekraïense autoriteiten. Na de nieuwe Russische aanvallen zit 80 procent van de mensen in Kiev zonder water. Zowat 350.000 woningen zijn ook afgesloten van elektriciteit, aldus burgemeester Vitali Klitsjko op Telegram.

3In twee weken tijd is tijdelijke werkloosheid verviervoudigd

Sinds begin oktober kunnen werkgevers ‘energie’ inroepen om hun werknemers op tijdelijke werkloosheid te zetten. 784 bedrijven hebben ondertussen die stap gezet voor in totaal 41.226 werknemers in België, zo blijkt uit cijfers van de RVA. Een fikse stijging ten opzichte van twee weken geleden, toen het nog om zo’n 10.000 mensen ging. In Vlaanderen gaat het om 28.334 werknemers. ‘Het is de indicator dat de economie aan het stilvallen is’, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). ‘En uiteindelijk dat er een recessie voor de deur staat.’

4Dodentol na instorting brug in India loopt op

DS VIDEO - Beelden tonen moment waarop hangbrug in India neerstort. De Standaard

In India zijn nu al zeker 141 doden geteld nadat zondag een hangbrug boven een rivier in de staat Gujarat is ingestort. Honderden mensen belandden in het water. De voetgangersbrug over de rivier Macchu – die dateert uit de Britse koloniale periode – was nog maar net opnieuw open na maandenlange herstellingswerken. Naar schatting waren er zo’n 400 à 500 mensen op en naast de brug toen de steunkabels het begaven. De oorzaak is nog onduidelijk.

5Romelu Lukaku opnieuw aan de kant met blessure

 ap

Romelu Lukaku is opnieuw geblesseerd aan de linkerdij. Dat bevestigt zijn club Inter Milaan na medisch onderzoek. De Belgische topschutter komt deze week al zeker niet in actie. Daarna wordt zijn toestand geëvalueerd, klinkt het. Voor de Rode Duivels is dit een tegenvaller in aanloop naar het WK in Qatar, dat over drie weken begint. De Belgen spelen op 23 november hun eerste groepswedstrijd tegen Canada.

6Inflatie in eurozone stijgt naar nieuw record

De inflatie in de eurozone is in de maand oktober gestegen naar 10,7 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Het inflatiecijfer in de eurozone heeft zo zijn hoogste niveau bereikt sinds de invoering van de euro. Vooral de energieprijzen (+41,9 procent) en de prijzen voor voedsel alcohol en tabak (+13,1 procent) stuwen de inflatie. Verder bracht Eurostat ook cijfers naar buiten over de economische groei in de eurozone. In het derde kwartaal bedroeg de economische groei 0,2 procent.

7Greta Thunberg gaat niet naar klimaattop

Klimaatactiviste Greta Thunberg gaat niet naar de COP27 in Egypte. ‘Het wordt gehouden in een paradijs voor toeristen in een land dat mensenrechten schendt’, zegt ze. Door de strenge aanpak van protesten in het land, vreest ze dat activisten er weinig impact zullen hebben. Volgens haar wordt de COP27 een mogelijkheid voor ‘greenwashing, leugens en bedrog’ door ‘mensen met macht’.

8Hanne van K3 wordt tijdelijk vervangen

 rr

Hanne Verbruggen van K3 stopt op doktersadvies met optreden. Pas wanneer ze bevallen is van haar eerste kind zal ze weer aan de slag gaan. Dat meldt Studio 100. Haar plaats wordt ingenomen door Diede van den Heuvel. Zij nam destijds deel aan het televisieprogramma K2 zoekt K3, en haalde daar de finale.

Binnenland
 1. Trump aangeklaagd en Finland kan toetreden tot Navo: dit is het nieuws van de dag
 2. Iedereen op Ocad-terreurlijst minstens twee keer per jaar doorgelicht
 3. Dak- en thuislozen tot in de uithoeken van het land
 4. Granaat gegooid bij overval op café in Anderlecht
 5. ‘Wij staan achter onze broer. Mimi maakte onze familie kapot’
 6. Erfgenamen van Tiense Suiker, intimi van het koningshuis
 7. Pascal Smet: ‘Geen cadeaus van Uber gekregen, wel bedreigingen van traditionele taxisector’
 8. Geradicaliseerde jongeren viseerden Bart De Wever
 9. Asielzoekers worden nu ook met gecharterde vluchten teruggestuurd naar landen binnen Europa
 10. Vlaamse topambtenaar Dirk Dewolf: ‘Vlaanderen is klaar om zorg volledig in eigen handen te nemen’
 11. Koude oorlog rond Ventilus gaat nieuwe fase in
 12. Elfjarige die op school onder muur terechtkwam overleden
 13. Le Pain Quotidien brengt cannabisbrood uit: is het groene kruid het nieuwe superfood?
 14. ‘Met mijn gezin langs de Zenne fietsen? Dat durf ik niet’
 15. Le Pain Quotidien brengt cannabisbrood uit: is het groene kruid het nieuwe superfood?
 16. Bekende frituur in Gent wordt overgenomen door 16-jarige
 17. Twee jaar verkeershinder aan knooppunt Zwijnaarde vanaf maandag
 18. Ministers bereiken begrotingsakkoord en Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland: dit is het nieuws van de dag
 19. Financieel motief voor moord op Waalse barones
 20. Video Meisje gered nadat kajak met leerlingen omslaat in de Ourthe

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen