Bij de dubbele zelfmoordaanslag bij het ministerie van Onderwijs in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn nu al meer dan 100 doden gevallen en 300 mensen gewond geraakt. Dat meldt president Hassan Sheikh Mohamud nadat hij ter plaatse is gegaan.

De dubbele aanslag vond zaterdagnamiddag plaats bij het ministerie van Onderwijs, in het centrum van Mogadishu. Een tweede bom ontplofte toen de ambulances al waren aangekomen. De president beschuldigt terreurgroep al-Shabaab, maar zij hebben de aanslag nog niet officieel opgeëist.

De president laat weten dat het aantal doden en gewonden blijft oplopen. Een vorige officiële balans sprak over 29 doden, maar volgens artsen lag het aantal veel hoger.

In 2017 vond op dezelfde plek in Mogadishu een terreuraanval plaats; toen kwamen 500 mensen om het leven bij een bomaanslag met twee trucks. Vermoedelijk was ook toen de islamistische terreurgroep al-Shabaab verantwoordelijk. De terreurgroep is gelinkt aan Al Qaeda en zaait al meer dan een decennium terreur in Somalië. Hotels, shoppingcentra en drukke verkeersaders zijn wel vaker hun doelwit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in