Een man die ten onrechte tot levenslang was veroordeeld, is na 38 jaar gevangenisstraf vrijgelaten uit een Californische gevangenis. ‘Ik sta hier niet als een verbitterd man,’ zei de 69-jarige Maurice Hastings.

Maurice Hastings werd beschuldigd van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doodschieten van een 30-jarige vrouw in Inglewood (Californië) in 1983. Haar lichaam werd gevonden in de kofferbak van haar auto. Maanden later werd Hastings gearresteerd en in 1988 tot levenslang veroordeeld. 

Hastings heeft altijd ontkend dat hij de dader was. DNA-analyse heeft hem nu gelijk gegeven. Hij vroeg daar al om in 2000, maar kreeg die toen niet. Het was pas nadat het Los Angeles Innocence Project op de hoogte gebracht werd, dat de man kon worden vrijgepleit. 

Toen hij in 1988 veroordeeld werd, bestond een DNA-analyse nog niet.

In juni van dit jaar wees een DNA-test uit dat de spermasporen die op het lichaam van het slachtoffer waren gevonden, niet van Hastings afkomstig waren. Zij werden deze maand via een databank gekoppeld aan een gevangene die in 2020 stierf en een lange straf uitzat voor andere gevallen van ontvoering en verkrachting.

Openbaar aanklager George Gascón noemde de onterechte veroordeling voor moord “een verschrikkelijk onrecht”.

‘Ik wil niemand met de vinger wijzen en verbitterd zijn. Ik wil gewoon weer van het leven genieten en vooruit kijken’, vertelde Hastings op een persconferentie. ‘Ik heb heel lang gebeden opdat deze dag zou komen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in