camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Klimaatopwarming

Als de meikever in oktober rondvliegt

Een meikever en maarts viooltje eind oktober? De natuur gedraagt zich vreemd tijdens de warme herfstdagen. ‘Verloren generaties, maar een drama hoeft het nog niet te zijn.’

zaterdag 29 oktober 2022 om 3.25 uur

Meikever. getty

De thermometer klimt vlotjes ­boven de 20 graden. Het is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar (zie inzet) en dat merk je behalve aan het kwik ook aan de natuur. Op vraag van De Standaard pluisde Natuurpunt de gegevensbank van de site Waarnemingen.be uit, een onlineplek waar liefhebbers registreren wat ze te velde zien aan flora en fauna. Een blik op de recentste data brengt enkele opmerkelijke vaststellingen aan het licht.

De vedette de jongste dagen is ongetwijfeld de prachtbeer (Utetheisa pulchella). Dat is een nachtvlinder die met de zuidenwind naar onze contreien is komen waaien. In één week werden er ­zowat vijftien van gespot in België. Het was van 2018 geleden dat het diertje hier opgedoken was. Hij is ook overdag te bewonderen als hij foerageert op de nog bloeiende bloemen.

   • ‘Eén jaar droogte overleven planten en dieren. Geen vijf na elkaar’

Ook andere nachtvlinders laten topscores optekenen, zoals de ­katoendaguil en de roodstreepspanner. ‘Voor trekkende nachtvlinders mag je dit een superjaar noemen’, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. Wat ook meespeelt, is dat er een goed vertakt netwerk ­bestaat van nachtvlinderliefhebbers die systematisch lichtvallen uitzetten en aan het tellen slaan.

Bij de dagvlinders valt er ­minder goed nieuws te rapen. ­Bekende soorten als de dagpauwoog en de atalanta laten het af­weten. In juli was er nog een boom aangekondigd, maar de droogte van augustus heeft veel poppen het leven gekost.

Prachtbeer. getty

Zelfmoordmissie

Er zijn in oktober vier meikevers waargenomen, die zich duidelijk van seizoen vergist hebben. Dat is uitzonderlijk, maar blijft ­volgens Natuurpunt marginaal.

Hem omdopen tot de oktober­kever is voorbarig. ‘We mogen hem wel stilaan de aprilkever noemen’, zegt Wouter Vanreusel, celhoofd ­Natuurstudie. ‘Hij duikt in de lente steeds vroeger op. De klimaat­verandering gaat aan dit beestje niet voorbij.’

Andere insecten die zich abusievelijk in de lente wanen, zijn de ­wilde bijen en met name de grijze zandbij. Dat zij rondvliegt in oktober, is een beetje een zelfmoordmissie. ‘Ze zullen wel wat nectar vinden op de herfstbloeiers om zich mee te voeden, maar deze soort heeft voor haar voortbestaan stuifmeel van de wilg nodig. En dat is in deze tijd van het jaar nergens te bespeuren’, aldus Veraghtert

Behalve de grijze zandbij lieten ook andere bijen die normaal in het voorjaar actief zijn, zich opmerken: roodbuikje, meidoornzandbij, vosje. Natuurpunt neemt zich voor dit fenomeen in een wetenschappelijk artikel te gieten.

Er lijken verder iets meer padden actief dan in een normale herfst en ook worden er hier en daar kwakende kikkers gehoord, maar Natuurpunt vindt dat te anekdotisch om er veel conclusies aan vast te knopen.

En het zijn niet alleen de dieren die zich van seizoen vergissen. Een Natuurpunter signaleerde een bloeiend maarts viooltje. Dat zat er ook een vijftal maanden naast.

Boerenzwaluw. getty

Hanenkam

Bij de paddenstoelen doet zich een gemengd beeld voor. De regen in september heeft hen goed gedaan en met de hoge temperaturen groeien ze flink door, maar het is geen recordjaar voor de zwammen. Een winnaar dezer ­dagen is de valse hanenkam. Normaal gezien veel voorkomende soorten, zoals de gele aardappel­bovist en de geelwitte russula, zijn dit jaar dan weer opvallend schaars. Mogelijk lijden zij nog ­onder de gevolgen van de droge ­zomer.

   • Wat paddenstoelen ons vertellen over de natuur

Bij de vogels valt de late aan­wezigheid van trekvogels als de boerenzwaluw op, een soort die ­eigenlijk al lang de biezen naar het zuiden had moeten nemen.

De zang van de tjiftjaf en de zwartkop wordt nog gehoord. De tjiftjaf is een trekker op de korte ­afstand. Hij verhuist in de winter niet naar Afrika, maar naar Zuid-Frankrijk. ‘Omdat het in onze ­streken steeds vaker zacht is in het najaar, blijft hij hangen’, zegt ­Veraghtert. 'Pas als er een winterprik met vorst komt en er geen ­insecten meer zijn om te eten, trekt hij zuidwaarts. Hij is gelukkig flexibel ­genoeg om zich aan wisselende omstandigheden aan te passen.’

De amateurs kunnen zich verkneukelen in zoveel bijzondere waar­nemingen. Maar is zo’n hete herfst geen kwalijke zaak voor de natuur? Dat poppen van insecten zoals de meikever al uitkomen in plaats van te wachten op de lente, is slecht nieuws voor de betrokken exemplaren, die het wellicht niet zullen overleven. ‘Maar er zitten nog bij wijze van spreken honderd­duizend poppen onder de grond waarmee niets aan de hand is’, zegt ­Veraghtert. ‘Het is niet zo dat een hele soort ontregeld is. Een drama is zo’n warme oktober dus niet. Een warme november, die dieren vroegtijdig uit hun winterslaap doet ontwaken, berokkent hen meer schade.’

Die zandbijen, dat handvol meikevers: het zijn verloren generaties’, vult Vanreusel aan. ‘Dat wil niet zeggen dat de hele populatie in gevaar komt door een warme oktober. Het is wel een signaal. Als dit weerfenomeen zich jaar na jaar herhaalt, kan een soort in de verdrukking komen. Alleen is er te weinig onderzoek naar de staat van onze alledaagse soorten om daar zinnige uitspraken over te doen.'

Alweer warmterecord gebroken

We hebben de warmste 28 oktober sinds de start van de metingen in 1833 in ons land meegemaakt. Om 13 uur was het 22,2 graden in Ukkel. Het vorige dagrecord van 20,2 graden op 28 oktober 1913 is daarmee gesneuveld, liet ­meteoroloog David Dehenauw van het KMI op Twitter weten.

De hoge temperatuur komt er door zuidelijke ­stromingen uit het subtropische deel van de Atlantische ­Oceaan en Spanje, die warme lucht onze richting sturen.

Het warme weer houdt nog even aan. Ook zaterdag zou het kwik tot 23 graden oplopen, en hier en daar zelfs meer. Ook zondag en ­maandag wordt volgens de voorspellingen van het KMI de kaap van de 20 graden ­gerond. Dinsdag, op Allerheiligen, zou de ­temperatuur dan naar een wat frissere, maar nog steeds zachte 15 graden zakken.

‘40 procent van de dag­records dateert van de 21ste eeuw, terwijl die nog maar 22 jaar bezig is’, zei weerman Frank Deboosere aan VRT.Nws. ‘Dat is niet toevallig. Dat is de opwarming van de ­aarde.’

Ook in Frankrijk is er ­sprake van de warmste maand ­oktober sinds 1945. In het zuidwesten en op Corsica werd afgelopen week 30 graden gehaald. Ook in Spanje noteerden ze op sommige plaatsen in Andalusië ­recordtemperaturen van 34 graden. (ty)

Binnenland
  1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
  2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
  3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
  4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
  5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
  6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
  7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
  8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
  9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
  10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
  11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
  12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
  13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
  14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
  15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
  16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
  17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen