Elon Musk ging woensdagochtend onaangekondigd langs bij het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco. De overnamedeal zou bijna afgerond zijn. Musk kwam het kantoor binnengewandeld met een lavabo in zijn handen.

De banken die Elon Musk 13 miljard dollar aan krediet hebben toegezegd voor zijn overname van Twitter, zijn begonnen met het klaarzetten van dat bedrag. De toekomstige eigenaar van het sociale medium stuurde daarvoor dinsdag de vereiste documenten naar de financiële instellingen. Dat schrijftThe Wall Street Journal woensdag (lokale tijd). Na maanden van onduidelijkheid van de kant van Musk, zou de deal bijna rond zijn. Vrijdag is de deadline.

Musk deed in april een bod op Twitter voor 44 miljard dollar, maar trok dat in juni weer in, omdat de berichtendienst hem voorgelogen zou hebben over het aantal geautomatiseerde accounts dat op het netwerk actief is. Twitter sleepte Musk hierop voor de rechter, waarna de miljardair vrij snel liet weten de deal toch te willen laten doorgaan. Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg al dat Musk de overname voor aanstaande vrijdag geregeld zou willen hebben.

De Tesla-baas ging woensdagochtend onaangekondigd langs bij het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco. Hij veranderde ook de biografie op zijn Twitter-profiel naar ‘Chief Twit’ en paste zijn locatie aan naar ‘Twitter HQ’. Medewerkers zouden een interne memo gekregen hebben waarin wordt aangekondigd dat Musk hen vrijdag toespreekt.

De overname door Musk betekent dat Twitter van de beurs wordt gehaald en de aandeelhouders 54,20 dollar krijgen in ruil voor ieder aandeel dat ze van het bedrijf in bezit hebben. Om het geld voor de overname bij elkaar te krijgen heeft Musk een aantal bekende investeerders aangetrokken, zoals de oprichter van softwarebedrijf Oracle Larry Ellison en het cryptobedrijf Binance. De Saudische prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed behoudt zijn belang in Twitter van net geen 4 procent.

Musk liet eerder weten dat hij ingrijpende plannen heeft voor het sociale medium, zo zou hij de mate waarin berichten gemodereerd worden drastisch willen terugschroeven en het hele bedrijfsmodel op de schop willen laten gaan. Ook zou zeker driekwart van het personeel de laan worden uitgestuurd zodra Musk bij Twitter aan het roer komt te staan, zo berichtteThe Washington Post vorige week.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in