Museum ontdekt dat Mondriaan al zeker 40 jaar ondersteboven hangt
New York City 1 werd door Mondriaan gemaakt in 1941.  Foto:  Walter Klein

Een Duits museum heeft een verbazingwekkende ontdekking gedaan: een van zijn schilderijen hangt waarschijnlijk al jarenlang ondersteboven. Het gaat om een werk van Piet Mondriaan.

Het werk bestaat uit strakke lijnen van gekleurde plakband en hangt waarschijnlijk al tientallen jaren ondersteboven in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, een museum in de Duitse stad Düsseldorf. Een leek zou het nooit merken, maar kunstkenners zouden beter moeten weten.

Het werk werd door het museum vergeleken met een foto uit 1944, en zo kwam de fout aan het licht. Dat maakte het museum zelf bekend tijdens de opening van de tentoonstelling ter ere van de 150ste geboortedag van Mondriaan, die leefde van 1872 tot 1944. Op de foto staan de stroken die dichter bij elkaar staan aan de bovenkant van het schilderij, net zoals op een bijna identiek schilderij dat in het Centre Pompidou in Parijs hangt. Volgens conservator Susanne Meyer-Büser wijst ook het verloop van de plakband erop dat het werk ondersteboven hangt.

Museum ontdekt dat Mondriaan al zeker 40 jaar ondersteboven hangt
Foto:  Achim Kukulies

New York City 1 werd door Mondriaan gemaakt in 1941. Sinds 1980 behoort het schilderij tot de collectie van het Duitse museum, dat niet van plan is om het weer recht te hangen. ‘Als ik het werk omdraai, kan ik het beschadigen’, zegt Meyer-Büser aan Der Spiegel. De omgekeerde ophanging maakt volgens haar deel uit van de geschiedenis van het schilderij. Mogelijk hangt het al fout sinds 1945, toen het voor het eerst werd tentoongesteld in het New York Museum of Art.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in