Vandenbroucke botst met artsenvakbond: ‘Hij overschrijdt de rode lijn’
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Foto:  belga

In het federaal parlement stuurde minister van Volksgezondheid Vandenbroucke aan op ‘grondige bezinning’ over de supplementen die artsen kunnen vragen. Artsenvakbond BVAS waarschuwt dat hij nu al ‘de rode lijn overschrijdt’.

In het federaal parlement kreeg minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vanmiddag vragen over het stijgend aantal artsen die zich deconventioneren en dus toeslagen kunnen aanrekenen aan de patiënt, zoals De Standaard schreef. Meer zelfs, vaak is er in het ziekenhuis geen enkele gynaecoloog, radioloog of oogchirurg meer te vinden aan normaal tarief. Bovendien is het door een gebrek aan transparantie een bijna onmogelijke opdracht geworden om een grondige prijsvergelijking te maken tussen ziekenhuizen of artsen.

In het parlement benadrukte Vandenbroucke dat het ‘volstrekt onaanvaardbaar is dat steeds meer patiënten geconfronteerd worden met stijgende supplementen bovenop de officiële tarieven’. In het licht van de vele deconventioneringen is er volgens Vandenbroucke ‘een bezinning ten gronde nodig over de toekomst van het conventiesysteem’.

‘Meer respect voor de tarieven’

De federale regering zette daar eigenlijk zelfs al een aantal eerste voorzichtige stappen in. Zo besliste Vandenbroucke recent nog om in de ­gezondheidsbegroting 100 miljoen euro opzij te zetten die alleen onder de geconventioneerde zorgverleners verdeeld mag worden.

Vandenbroucke wilde hen zo belonen omdat ze hun stijgende kosten in de energie­crisis ‘niet kunnen en ook niet ­willen afwentelen op patiënten’. Ondanks het grote protest tegen de maatregel benadrukte de minister van Volksgezondheid in het parlement dat hij ‘daaraan zal vasthouden’. ‘Wij willen zorgverstrekkers steunen maar in ruil daarvoor moet er meer respect zijn voor de tarieven.’

In het parlement drongen zowel Groen als CD&V ook aan op een versnelde uitvoering van de wetten die moeten zorgen voor meer prijstransparantie voor de patiënt. De coalitiepartners zetten ook druk om de langverwachte ziekenhuishervorming versneld door te voeren. Vandenbroucke benadrukte weliswaar dat het hoe dan ook ‘tijd zal vragen’.

Rode lijn

Intussen wapent de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) zich al tegen de plannen van de minister. Zo timmert Vandenbroucke ook aan een wet die de zorgverleners – ook al zijn ze gedeconventioneerd – verbiedt om aan financieel zwakkere patiënten nog ereloonsupplementen te vragen in de ambulante zorg (buiten de ziekenhuisopnames, red.). In een persbericht waarschuwt BVAS dat hij daarmee ‘een rode lijn overschrijdt’.

‘De minister wil conventietarieven opleggen aan niet-geconventioneerde artsen en ondermijnt op die manier het hele conventiesysteem’, reageert BVAS-voorzitter Johan Blanckaert. ‘Een algemeen verbod op supplementen gaat fundamenteel in tegen alle afspraken en is een verdere stap naar de afbouw van het systeem van vrije geneeskunde die BVAS niet zal dulden.’

Blanckaert benadrukt dat artsen ‘vooral deconventioneren om hun patiënten betere zorg aan te bieden’ en om ‘hun structurele onderfinanciering te compenseren’. ‘Maar minister Vandenbroucke laat geen gelegenheid onbenut om het vrije initiatief van artsen te fnuiken en zijn voorkeur voor een staatsgeneeskunde uit te spreken.’ Het syndicaat blijft naar eigen zeggen wel aandringen op overleg met de minister ‘dat hopelijk kan leiden tot een constructieve oplossing’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in