In het Mauritshuis in Den Haag zijn donderdag drie mensen aangehouden, nadat zij het bekende schilderij Meisje met de parelhadden beklad. De politie meldt dat de personen zijn aangehouden na ‘openlijke geweldpleging tegen goederen’. Onder hen de Belgische klimaatactivist Wouter Mouton. Het werk zou niet beschadigd zijn.

Op beelden op sociale media is te zien dat klimaatactivisten van ‘Just Stop Oil’ actie voeren bij Meisje met de parel, het wereldberoemde schilderij dat Johannes Vermeer rond 1665-1667 schilderde. Ze probeerden zich vast te lijmen aan de muur en aan het schilderij en besmeurden elkaar en het schilderij met iets dat op tomatensaus lijkt. De aanvallers roepen tijdens hun actie in het Engels: ‘Hoe voelt het om met je eigen ogen te zien hoe iets prachtigs en onbetaalbaars wordt verwoest?’

Marjolein Moreaux, woordvoerder van klimaatbeweging Extinction Rebellion, heeft de beelden gezien en bevestigde aan Gazet van Antwerpen dat het om de Bruggeling Wouter Mouton gaat. Mouton lijmde zichzelf met het hoofd tegen het schilderij vast. Hij kreeg ook een rode vloeistof over zich. Mouton is lang niet aan zijn proefstuk toe, zo verstoorde hij eerder al de finish van de Ronde van Vlaanderen.

Het schilderij is volgens Het Mauritshuis niet beschadigd door de aanval. ‘De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasd meesterwerk niet beschadigd’, staat in een persbericht. Het museum is kort na de actie weer open voor publiek.

Blikken soep

De afgelopen weken gingen er alblikken soep over dure kunstwerken in musea en plakten demonstranten zich vast aan straatstenen. Ook werden autobanden lek gestoken in Nederland. En elders in het buitenland botvierden actievoerders hun boosheid over fossiele brandstoffen op de slangen van pompstations.

Klimaatactivisten gooien soep over Van Gogh en kleven zich eraan vast

Uit de kunsthoek klonk vrees. ‘We zijn bezorgd over het behoud van ons cultureel erfgoed’, liet de Museumvereniging weten, de brancheorganisatie van musea. ‘We snappen dat klimaatactivisten willen actievoeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan.’