ECB verhoogt rente opnieuw met 75 basispunten om inflatie tegen te gaan
Foto:  epa-efe

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde voor de tweede keer op rij de rente zoals verwacht met 75 basispunten. Ze hoopt hiermee de inflatie van 9,9 procent te kunnen bestrijden.

De ECB blijft in sneltempo de rente verhogen. Tot 21 juli stonden de verschillende depositorentes nog negatief. Op die dag verhoogde ze de tarieven met 50 basispunten. Op 8 september volgde nog eens een verhoging met 75 basispunten. Vandaag is er zoals verwacht nog eens eenzelfde beweging. De rente die de ECB op haar verschillende depositofaciliteiten hanteert, schommelen nu tussen 1,5 en 2,25 procent. De centrale bank voelt zich verplicht het monetair beleid in sneltempo te verstrakken omdat de inflatie in september op 9,9 procent uitkwam, van 9,1 procent in augustus.

Op de persconferentie verwees ECB-voorzitter Christine Lagarde dat de inflatie lang hoog blijft en dat verdere renteverhogingen nodig zullen zijn. Toch is volgens haar de economie duidelijk aan het vertragen. ‘Het consumenten en ondernemersvertrouwen is aan het zakken. De economie is dit kwartaal aan het vertragen en we verwachten het laatste en het eerste kwartaal van volgend jaar de economie nog verder vertraagt’.

Lagarde verwees naar de hoge energieprijzen en een arbeidsmarkt die goed standhoudt. ‘De werkloosheid staat nog altijd op een heel laag niveau van 6,6 procent.’ Die lage werkloosheid zorgt ervoor dat de lonen omhoog gaan, wat kan bijdragen tot extra inflatie.

De ECB beslistte ook om de zogenaamde Targeted Long-Term-Refinancing Operations (TLTRO) af te bouwen. Dat was een programma dat tijdens de coronacrisis gecreëerd was om banken aan te zetten om leningen uit te schrijven en de economie aan te zwengelen. Banken kregen daarbij heel gunstige voorwaarden en kregen zelf rente enkel om geld bij de ECB op te nemen. Doordat de rente nu fors gestegen is, konden banken het geld dat ze niet aan bedrijven of gezinnen hadden uitgeleend uit het TLTRO programma herbeleggen aan de hoge rente van dit momen. Dat renteverschil leverde de banken een miljardenwinst op, zonder dat ze iets hoefden te doen. De ECB gaat de voorwaarden nu aanscherpen ‘en de voorwaarden in lijn brengen met ons monetair beleid dat ook voor banken geldt’.

Lagarde wou niet bevestigen dat de volgende renteverhoging er opnieuw een met 75 basispunten zal zijn. ‘De hoogte van de renteverhoging in december zal van de economische data op dat moment afhangen’. De ECB gaat op de vergadering van december wel bespreken hoe het haar ruime balans van ruim 5000 miljard euro na jaren van monetaire verruiming denkt af te bouwen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in