camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ook dat nog

Geen wijntjes meer voor Franse jagers

donderdag 27 oktober 2022 om 3.25 uur

 Tony van Galen

Als het van de staats­secretaris van Ecologie Bérangère Couillard ­afhangt, drinken Franse jagers voortaan nog maximaal één glaasje alcohol. Wie met een alcoholpromillage van meer dan 0,5 (ongeveer twee glazen alcohol) ­betrapt wordt, krijgt een straf. De maatregel is een onderdeel van een groter pakket dat de regering wil invoeren om de jacht veiliger te maken. Parijs wil ook onderzoeken of het mogelijk is de jacht een halve dag, bijvoorbeeld zondagmiddag, te verbieden.

Hoewel het aantal jacht­ongelukken al jaren afneemt, ­vinden er nog steeds tientallen per jaar plaats. Vorig jachtseizoen ­waren er volgens cijfers van de ­regering 90 ongelukken, waarvan acht met een dodelijke afloop.

Sinds de opening van het huidige jachtseizoen vorige maand is één vrouw om het leven gekomen – door een kogel van haar eigen man – en zijn tientallen gewonden gevallen. Afgelopen zondag nog vonden drie gevaarlijke ongelukken plaats. Een groep mountainbikers in Maine-et-Loire werd zondagochtend per ongeluk beschoten door een jager die achter een rode patrijs aanzat en de fietsers niet had gezien.

De voorzitter van jagersvereniging FNC Willy Schraen is voorstander van de beperking op alcohol, en stelt dat ‘er al heel lang geen alcohol wordt gebruikt tijdens het jagen, of toch heel weinig.’

Maar de jacht op zondagmiddag verbieden? Impossible. ­Schraen staat wel open voor ­discussie over het aantal jaaguren in openbare gebieden. Volgens hem is het belangrijker om beter te communiceren, zodat duidelijk is waar en wanneer wordt gejaagd.

Het plan van de regering zal de komende maanden worden besproken. In de winter moet een definitief besluit vallen. (nrc, lm)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen