Koning Filip veroordeelde de ‘golf van onbeschrijflijk geweld’ van het Russische leger in Oekraïne in een toespraak tijdens een bezoek aan de Belgische troepen in Litouwen.
De koning werd woensdagochtend samen met de Litouwse president Gitanas Nauseda ontvangen op de militaire basis van Pabrade, die zich in vogelvlucht op nauwelijks een tiental kilometer van de Wit-Russische grens bevindt. Het Belgische en het Litouwse staatshoofd woonden er een briefing bij van majoor Jean-Marc Baudouin en waren vervolgens getuige van een militaire demonstratie van een offensieve operatie. Ze namen ook de tijd om de troepen te groeten.
‘Vrij en welvarend Oekraïne opbouwen’
In een toespraak voor de Belgische militairen zei koning Filip dat hij trots is op de Belgische troepen aan de oostgrens van de Navo. ‘De bondgenoten tonen hun solidariteit, maar ook hun vastberadenheid om onze vrijheden, onze democratische waarden en onze welvaart in stand te houden. Die solidariteit zien we hier vandaag weerspiegeld. En dat is indrukwekkend.’ De koning verwees daarmee duidelijk naar de Russische invasie in Oekraïne. ‘Ik ben trots om te zien hoe de westerse landen zich verenigen tegen deze barbaarse daad, deze geweldplegingen, tegen deze golf van onbeschrijflijk geweld.’

De koning beloofde dat de solidariteit met Oekraïne ook zal blijven bestaan na de oorlog, wanneer het land moeten worden heropgebouwd. ‘Het moment waarop de gevechten ophouden komt dichterbij. En dan kunnen we een vrij en welvarend Oekraïne opbouwen’, zei hij aan het slot van zijn toespraak. ‘De weg is nog lang, maar de steun van de westerse wereld zal niet eindigen nadat het laatste schot is gelost.’
Versterkte aanwezigheid Navo
Samen met de koning tekenden woensdagmorgen onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) present in Pabrade.
Het Belgische leger is in Litouwen aanwezig als onderdeel van de missie ‘enhanced forward presence’ (EFP), of de ‘versterkte vooruitgeschoven aanwezigheid’ van de Navo in de drie Baltische staten en in Polen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne in februari, is die missie nog uitgebreid.
De Belgische bijdrage aan EFP in Litouwen bestaat voornamelijk uit een gemotoriseerde infanteriecompagnie van het Bataillon de Chasseurs Ardennais (Ardeense Jagers) uit Marche-en-Famenne, versterkt met soldaten van andere eenheden uit ons land. Het Belgische detachement telt 145 soldaten. De eenheid is gelegerd in Rukla, in het centrum van het land, maar bevindt zich in Pabrade voor de internationale militaire oefening ‘Iron Wolf’.
De EFP-battlegroup in Litouwen telt in totaal 1.700 militairen uit zes verschillende landen. Naast België zijn ook Duitsland, Nederland, Noorwegen, Tsjechië en Luxemburg aanwezig.
Het is sinds de Russische invasie in Oekraïne al het tweede bezoek van koning Filip aan Belgische militairen in het buitenland. In juni had hij de Belgische soldaten in Roemenië al opgezocht.