Vijf jaar cel voor verkrachter die slachtoffers benaderde op Tinder
De man benaderde zijn slachtoffers via datingapps, waaronder Tinder.  Foto:  REUTERS

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 27-jarige man veroordeeld tot vijf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling voor verkrachting, aanranding en afpersing van tientallen vrouwen, die hij benaderd had via datingapps, zoals Tinder.

De man deed zich op de datingapps voor als Jonas, een jonge, rijke en succesvolle vastgoedondernemer die beweerde op zoek te zijn naar een geschikte levenspartner. De eerste ‘chats’ met vrouwen waren gemoedelijke en vriendschappelijk, maar de man stuurde de gesprekken subtiel en spelenderwijs naar meer intieme, seksueel getinte berichten. Zo daagde hij de vrouwen uit om erotische beelden van zichzelf te maken, om ‘elkaar beter te leren kennen’.

Eens hij die beelden in handen had, werd de toon dwingender en bedreigender. En de eisen van ‘Jonas’ werden steeds excessiever. Zo vroeg Jonas aan de vrouwen om zichzelf te filmen, terwijl ze zichzelf bevredigden. Als de vrouwen niet aan zijn verlangens tegemoet kwamen, gebruikte hij de naaktbeelden als drukkingsmiddel. Hij dreigde ermee de beelden online te publiceren.

‘Tegen mijn cliënt dreigde hij ermee om de foto’s naar haar familie en naar haar werkgever te sturen’, vertelde advocaat Wouter Smet. ‘Dan zei hij: “Je zult je werk verliezen”.’ Het parket liet tijdens de terechtzitting een aantal filmpjes zien, waarin te horen is hoe dwingend en dreigend Jonas tekeerging tegen zijn angstige slachtoffers. ‘Doen wat je beloofd hebt’, brulde hij tijdens een opgenomen telefoongesprek. ‘Of ik weet uw familie te vinden.’

Hij perste zijn slachtoffers af voor geld. Of hij dwong hen tot seksuele handelingen. Slachtoffers werden onder druk gezet om te masturberen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van seksspeeltjes.

Het openbaar minister vervolgde de man ook voor aanranding en verkrachting, ook wanneer de penetratie ‘op afstand’ gebeurde. Bij één slachtoffer gaat het om een fysieke verkrachting. Volgens de gerechtspsychiater is de kans op seksuele agressie in de toekomst zeer groot.

Het openbaar ministerie vorderde zes jaar celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De rechtbank veroordeelde de man uiteindelijk tot vijf jaar celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van tien jaar.

De rechtbank tilt er zwaar aan dat hij de feiten pleegde terwijl hij onder behandeling was, die werd opgelegd na een veroordeling wegens gelijkaardige feiten. ‘Hij had dus alle handvatten om iets aan zijn problematiek te doen. De feiten getuigen van een doorgedreven perversiteit en een totaal gebrek aan respect voor zijn slachtoffers’, aldus de rechtbank.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in