camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Blue deal

13.000 zwembaden rioolwater voor de ­industrie of uw keukenkraan

De Vlaamse regering geeft steun aan bedrijven voor het hergebruik van 33 miljard liter gezuiverd afvalwater, of het verbruik van een miljoen mensen.

dinsdag 25 oktober 2022 om 3.25 uur

Afvalwater moet nog meer een volwaardige waterbron worden. belga

De Vlaamse regering deed dit voorjaar een oproep aan bedrijven om te investeren in het hergebruik van gezuiverd afvalwater. Veel van het gezuiverde riool­water belandt vandaag in water­lopen en stroomt weg. Om daar verandering in te brengen, bood de Vlaamse regering 11 miljoen euro subsidies aan voor ­bedrijven die willen investeren. De oproep kaderde in de Blue Deal, het project van de Vlaamse regering ­tegen waterschaarste en droogte.

Nu blijken vijf investeringsprojecten geselecteerd, samen goed voor bijna 155 miljoen euro. Daarbij zal 33,3 miljard liter ­gezuiverd rioolwater hergebruikt worden als bron voor water in ­industriële processen of voor drinkwater. Dat komt neer op meer dan 13.000 olympische zwembaden, of het watergebruik van een miljoen mensen.

   • Rioolwater van goudwaarde

TotalEnergies verbruikt vandaag zo’n 10 miljard liter koelwater in de Antwerpse haven. Nu is dat nog allemaal drinkwater

Het belangrijkste project is Waterkracht, een samenwerking van Aquafin, Ekopak, PMV en ­Water-link in de Antwerpse ­haven. Water-link levert nu al 50 miljard liter water voor industriële processen, maar dat is ­potentieel drinkwater uit het ­Albertkanaal. Vanaf 2025 wil ­Waterkracht 20 miljoen liter ­gezuiverd afvalwater leveren.

Ondergrondse reserve

Een van de klanten wordt het olie- en gasbedrijf TotalEnergies, dat momenteel ongeveer 10 miljard liter koelwater verbruikt in de Antwerpse haven. Ook dat is drinkwater. Negen miljard liter daarvan moet tegen 2025 vervangen zijn door zogeheten effluent, gezuiverd afvalwater.

Het Oost-Vlaamse water­bedrijf Farys wil samen met De Watergroep het Aalsterse afvalwater verder zuiveren tot drinkwater. Via een pijpleiding gaat dat drinkwater dan naar West-Vlaanderen, waar het in de winter als ­reserve ondergronds opgeslagen wordt, voor latere terugwinning en gebruik. In de zomer helpt de reserve ook om voldoende drinkwater aan de kust te garanderen.

Daarnaast gaat Pantarein Water het afvalwater van Langemark-Poelkapelle zuiveren tot drinkwaterkwaliteit, zodat zuivelverwerker Milcobel het kan hergebruiken. In Sint-Truiden realiseert De Watergroep samen met technologiebedrijf Bosaq een extra drinkwaterbron voor de regio. In Harelbeke en ­Ieper zuivert Ekopak afvalwater om aan de omliggende industrie te leveren.

‘Met de investering tonen we aan dat afvalwater een volwaardige waterbron kan zijn’, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ‘Met de Blue Deal geven we de innovatiefste productieprocessen een duwtje in de rug, zodat ook andere ­bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is. We blijven met de Blue Deal Vlaanderen weerbaarder maken tegen de klimaat­verandering.’

Correctie 25/10: Bosaq is een technologiebedrijf, geen adviesbureau zoals in de eerste versie van dit artikel stond. De passage over Milcobel is geherformuleerd.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen