Minister Demir: ‘Prijs uitreiken aan verkrachter tart alle verbeelding’
Zuhal Demir (N-VA), minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie.   Foto:  Boumediene Belbachir

Een opvallende demarche: minister Zuhal Demir (N-VA) blokkeert de subsidieaanvraag van de KU Leuven voor het zeshonderdjarige bestaan van de universiteit. ‘Ik sta aan de kant van de slachtoffers. Een universiteit moet een veilige omgeving zijn.’

Voor ze als minister van Toerisme verdergaat met een subsidieaanvraag van de KU Leuven ter waarde van 1,4 miljoen euro, wil Zuhal Demir meer informatie rond de stilte van de universiteit na de melding van een verkrachting die gebeurde in 2016. Partijgenoot en minister voor Onderwijs Ben Weyts heeft daartoe het dossier opgevraagd. ‘In deze context is het heel belangrijk dat er eerst duidelijkheid komt’, zei minister Demir maandag op Radio 1. ‘Wat is daar nog allemaal gebeurd? We moeten alle feiten bekijken.’ Het stoort de minister dat de veroordeelde hoogleraar ongestoord aan de slag bleef nadat de universiteit al op de hoogte was gesteld van de zeer ernstige feiten. ‘Het was vooral heel stil. Als gewezen KU Leuven-studente en als moeder verwacht ik geen stilte, maar transparantie. Wat is er ondernomen om te voorkomen dat het weer gebeurt?’, aldus Demir.

De universiteit zegt dat tuchtmaatregelen niet mogelijk waren om de loop van het onderzoek niet te hinderen. De advocaat van het slachtoffer zegt de universiteit niets te verwijten. ‘Maar niets doen in verband met een onderzoek is nog iets anders dan een prijs uitreiken’, klonk het bij de minister. ‘Dat is een slag in het gezicht van alle slachtoffers en tart alle verbeelding.’ Ze verwees naar de oorkonde van de Onderwijsraad die de veroordeelde professor twee maanden na de klacht in 2018 ontving, zoals het Belang van Limburg zaterdag schreef.

‘Een melding maken is heel moeilijk voor slachtoffers’, zei Demir nog. ‘We moeten te allen tijde aan hun kant staan. De studenten die betrokken waren bij de doop van Sanda Dia zijn wel onmiddellijk geschorst. Een tuchtprocedure is niet ondergeschikt aan een strafonderzoek.’

De gewezen Hoogleraar aan de KU Leuven werd donderdag veroordeeld tot 54 maanden cel voor de verkrachting van een studente. Al zeker de decaan van de faculteit was in 2016 op de hoogte van de feiten, en het rectoraat sinds midden 2018. Toch werd de hoogleraar pas in september 2018 op non-actief gezet. Die inactiviteit en stilte dreigen de universiteit nu 1,4 miljoen euro te kosten, de subsidies die ze aanvroeg voor de viering van haar zeshonderdjarige bestaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in