Rishi Sunak lijkt grootste kans te hebben op partijleiderschap, wordt Boris Johnson zijn uitdager?
Foto:  AFP

Rishi Sunak, voormalig Brits minister van Financiën, heeft als eerste de nodige steun verworven van zeker honderd Conservatieve parlementariërs als potentieel kandidaat voor het partijleiderschap na het aftreden van premier Liz Truss. Volgens The Guardian heeft ook Boris Johnson die intussen, al is dat nog niet officieel.

‘Fier om het 100ste Tory parlementslid te zijn dat #Ready4Rishi steunt,’ twitterde Tobias Ellwood.

Sunak heeft daarmee een ruime voorsprong op Penny Mordaunt, de fractieleider van de Conservatieven in het Britse Lagerhuis die vrijdag als eerste liet weten dat ze kandidaat is om Truss op te volgen, en op Boris Johnson, die zijn vakantie heeft onderbroken om opnieuw een gooi te doen naar de post van regeringsleider.

Truss kondigde donderdag na een kortstondig en getormenteerd verblijf in Downing Street 10 haar ontslag als premier aan. Ten laatste eind volgende week moet er duidelijkheid zijn over haar opvolging. Kandidaten moeten van de conservatieve leden van het Lagerhuis minstens honderd nominaties (op 357 parlementsleden) krijgen. Dat impliceert dat een reeks potentiële kandidaten uit de boot valt en dat er maximaal drie overblijven.

Bij die drie zou ook ex-premier Boris Johnson zijn. Dat meldt de Britse krant The Guardian, maar zeker is dat nog niet. Johnson zou de steun hebben van meer dan honderd parlementsleden, maar officieel hebben er nog maar 53 hun stem aan hem verleend. Een Britse radiozender noemt het een wanhopige zet van Johnson om zijn gezicht te redden. Die bewering komt wel uit het kamp van Sunak.

De kritiek op Johnson laait hoog op. Volgens The Guardian zouden meerdere partijleden zich terugtrekken uit de partij. Meerderen vinden een mogelijke terugkeer van Johnson gezien de lopende onderzoeken ook een ‘onmogelijke zaak’.

Overigens zouden Sunak en Johnson elkaar zaterdagavond gesproken hebben maar over de inhoud van dat gesprek is niets meegedeeld. Dat meldt de BBC op grond van twee verschillende bronnen.

Volgens de BBC zou Sunak intussen de steun hebben van meer dan 120 parlementsleden. Penny Mordaunt - die al officieel kandidaat is - zou volgens de Britse openbare omroep dan weer niet veel meer dan 20 parlementsleden overtuigen.

De kandidaturen moeten tegen maandag om 15 uur bekend zijn. De kans bestaat dat snel daarop de nieuwe premier wordt bekendgemaakt. Tot nu toe hebben 204 van de 357 stemgerechtigden hun stemintenties hebben bekendgemaakt, zo meldt nog de BBC.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in