camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

technocraat

Netflix verkiest diversiteit boven monocultuur

zaterdag 22 oktober 2022 om 3.25 uur

‘Andor’ op Disney+. disney

Netflix is dan toch niet zo slecht bezig. Het aantal abonnees groeit weer, al is het met één symbolisch procentje. Maar vooral: het is de beurs – en de rest van de wereld – opgevallen dat Netflix er heel wat beter voor staat dan de paniekberichten van ­eerder dit jaar deden veronderstellen.

Zo is nu duidelijk dat Netflix nog heel wat extra geld uit de markt kan halen, zonder hard te hoeven proberen. Bijvoorbeeld door ons pakweg 4 euro per maand extra aan te rekenen als een van de gebruikers van onze gedeelde Netflix-account op een ander adres woont. Netflix zal daar moeiteloos mee wegraken. En ook door een wat goedkoper abonnement met een beetje reclame aan te bieden.

In de VS zijn er intussen min of meer betrouwbare cijfers over streaming, in Groot-Brittannië komen die er ook aan. Daaruit blijkt dat Netflix best goed boert. Zo trekt het 8% van de kijkers in het Verenigd Koninkrijk, veel minder dan de BBC, maar meer dan Channel 4. In de nieuwste Amerikaanse Nielsen streamingcijfers staat Netflix als voorheen helemaal bovenaan. Dit keer met schandaalsucces Dahmer, dat ruim drie keer zo veel kijkminuten scoort als de twee topreeksen van HBO en Prime, House of the dragon en The rings of power. Disney-reeks Andor haalt zelfs niet de top tien. Daar passen wat kanttekeningen bij. HBO-programma’s worden in de VS niet alleen gestreamd, maar ook live uitgezonden, wat niet in die streamingcijfers zit. En vooral: Netflix ‘dumpt’ als enige alle afleveringen van een serie in één keer. Dat wil zeggen dat Dahmer op enkele weken weer opgebrand is, terwijl House of the dragon en Rings of power twee maanden lang hoog (maar niet helemaal bovenaan) in de kijkcijfers figureren.

De biodiversiteit op Netflix blijkt gezonder te zijn dan de franchise-aanpak van Disney

Wie heeft de slimste strategie? Maandenlang riep iedereen in koor: Disney! Alles inzetten op je grote franchises, Marvel en Star Wars, terwijl Netflix met hagel schiet op alles wat beweegt. HBO Max en Prime imiteerden die franchise-aanpak door ook massaal te investeren in peperdure spin-offs en prequels, en dan vooral Rings of power en House of the dragon. Maar dit najaar kan het besef groeien dat Netflix het betere plan heeft: veel variatie, heel wat lef en dus meer kans op een toevalstreffer als Dahmer. Dit gaat over de biodiversiteit op Netflix versus de monocultuur van Disney. Waarbij de biodiversiteit misschien toch gezonder blijkt te zijn. Neem nu Andor op Disney+: ik vond dat een overbodig aanhangsel van de Star Wars-franchise, al vonden veel critici het verfrissend om eens een (tamelijk) rauwe actiethriller te zien die zich in het Star Wars-universum afspeelt. Maar kijk: de kijkcijfers suggereren dat de overlap tussen liefhebbers van rauwe actiethrillers en Star Wars-fans met een Disney+-abonnement toch niet zo groot is. Een actiereeks als Andor had misschien beter geboerd als ze niét vasthing aan een vermoeide megafranchise.

Is dat dan de grote les voor streaming dit najaar? En gaan de streamingreuzen die les onthouden? Ik hoop van wel, al kan het wishful thinking zijn. Ik ben het franchisevoer in ieder geval beu. Ik heb te veel matige tot slechte films en series uitgekeken, alleen maar omdat ze een vervolg, prequel of wat dan ook waren van iets waar ik wél van hield.

Binnenland
 1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
 2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen