Fiscus sluit net rond profclubs: ‘Nu al 67 miljoen euro aan claims’
Foto:  Getty Images

In het kader van Operatie Propere Handen loopt bij de Bijzondere Belastinginspectie een onderzoek naar 14 van de 18 profclubs. Zij moeten samen nu al minstens 66,7 miljoen euro extra belastingen terugbetalen, melden De Tijd en L’Echo.

De fiscus eiste voorlopig al 66,7 miljoen euro aan bijkomende belastingen, belastingverhogingen en boetes gevorderd in de voetbalsector, waarvan 7,2 miljoen euro btw. Het gaat om belastingen die sinds 2019 zouden zijn ontdoken bij 14 van de 18 profclubs. Dat vernamen De Tijd en L’Echo bij de federale overheidsdienst Financiën. Die kan om privacyredenen niet vrijgeven om welke clubs het gaat.

Propere Handen

De bedragen zullen nog stijgen, omdat lang niet alle onderzoeken afgesloten zijn. Het optreden van de fiscus is deels een gevolg van Operatie Propere Handen, het gerechtelijk onderzoek dat in 2018 begon naar witwassen, omkoping, matchfixing en fraude aan de top van ons voetbal.

   • Analyse: Belgisch profvoetbal bloedt, maar lonen blijven stijgen

In dat dossier raakte begin dit jaar bekend dat het federaal parket 57 verdachten voor de rechter wil voor hun aandeel in de dubieuze praktijken (DS 14 januari). Eerder lekte ook al uit dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) 51 verschillende onderzoeken opende naar voetbalmakelaars. Dat leidde midden vorig jaar al tot bijkomende belastingen en belastingverhogingen van alles samen 11,1 miljoen euro. Een bedrag dat eveneens nog fors kan oplopen, want op dat moment waren slechts 18 van de 51 lopende fiscale onderzoeksdossiers afgesloten (DS 29 juli 2021).

Vier clubs structureel winstgevend

Veel clubs zijn al begonnen met provisie aan te leggen om daar klaar voor te zijn, maar voor een aantal clubs zal het lastig worden om die bedragen op te hoesten. Volgens De Tijd blijkt de fiscus niet meteen flexibel om erover te onderhandelen. De krant merkt ook op dat de claims op een slecht moment komen. Veel eersteklassers staat het water al aan de lippen, en de fiscale claims zouden sommige voetbalclubs wel eens over de rand kunnen duwen. Dat blijkt uit een analyse van de laatste vijf publiek bekende jaarrekeningen tot en met het voetbalseizoen 2020-2021, anderhalf seizoen geleden dus.

Uit de optelsom van de cijfers in die jaarrekeningen blijkt dat amper vier van de achttien eersteklasseclubs structureel winstgevend zijn: Racing Genk, Club Brugge, Sporting Charleroi en AA Gent. Anderlecht leed met 97 miljoen euro het grootste verlies over die vijf jaar. Voor Antwerp en OH Leuven is dat ongeveer 50 miljoen euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in