Eerste najaarsgolf loopt op einde, maar Van Gucht verwacht nieuwe stijging
Foto:  Fred Debrock

Tussen 14 en 20 oktober zijn dagelijks gemiddeld 111 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat aantal bleef relatief stabiel sinds het begin van de herfstgolf. In totaal liggen nu 1.509 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, 76 coronapatiënten liggen op de afdelingen intensieve zorg.

De eerste ‘covid-najaarsgolf’ lijkt op haar retour in ons land. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. Het aantal besmettingen is de voorbije periode met bijna een vijfde afgenomen en ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel, blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Van Gucht verwacht de komende weken wel een nieuwe stijging van de cijfers door de opkomst van de BQ.1-variant.

Tussen 11 en 17 oktober werden dagelijks 2.528 coronabesmettingen vastgesteld, een daling met 18 procent op weekbasis. Het reproductiegetal, dat aangeeft in welke mate de epidemie in kracht toe- of afneemt, bedraagt momenteel 0,883. Dagelijks werden gemiddeld 12.070 coronatests afgenomen, bijna een kwart (22,8 procent) bleek positief.

Bij de werkende bevolking ligt de veertiendaagse incidentie wel 44 procent hoger dan in de vorige periode. Het gaat dan vooral om de sectoren met klassiek een hoog aantal besmettingen door veelvuldig nauw contact, zoals de zorg, de lagere en middelbare scholen en de sociale sector. Voorts valt nu ook een stijging bij het personeel in meerdere openbare sectoren en productiebedrijven op.

Goede opkomst

Het aantal ziekenhuisopnames is in de periode van 14 tot 20 oktober gestabiliseerd. Dagelijks worden nog zowat 111 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen nu 1.509 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen (+ 1 procent), 76 coronapatiënten liggen op de afdelingen intensieve zorg (+13 procent).

Dagelijks overlijden nog gemiddeld 9 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting, een toename van 3 procent ten opzichte van de week daarvoor. Dat brengt de dodentol in België op 32.846 overlijdens sinds het begin van de pandemie in maart 2020.

In totaal hebben bijna 3,2 miljoen Belgen een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen, goed voor zowat 34 procent van de totale volwassen bevolking. Het gaat om 41 procent van de 50- tot 64-jarigen, 66 procent van de personen tussen 65 en 84 jaar en bijna 70 procent van de 85-plussers.

België heeft een goede opkomst wat betreft de boostervaccinatie, zegt Van Gucht. ‘Maar het kan nog beter bij risicogroepen, in het bijzonder in Brussel, waar de vaccinatiegraad meer dan twee keer lager is dan in Vlaanderen.’ Ook de griepvaccinatie is ondertussen van start gegaan. ‘Het griep- en coronavaccin kunnen zonder probleem op hetzelfde moment toegediend worden’, zegt Van Gucht daarover.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in