camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

vaccin

Niet iedereen kreeg een ‘aangepaste’ herfstprik

Voor de herfstcampagne zouden alleen op omikron afgestelde vaccins gebruikt worden, maar dat is niet altijd zo.

vrijdag 21 oktober 2022 om 3.25 uur

 AP

Voor de herfstbooster zouden uitsluitend bivalente vaccins gebruikt worden. Die zijn zowel geënt op de originele Wuhan-stam als op de omikron­variant, aanvankelijk BA1. Sinds vorige week is ook een vaccin met de combinatie BA4 en BA5 beschikbaar. Toch blijkt uit cijfers van Sciensano dat 2 procent het originele vaccin als herfstprik heeft gekregen. Dat zijn meer dan 50.000 mensen, van wie bijna de helft 65 jaar of ouder.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukt dat alle vaccinatiecentra de instructie hebben gekregen om voor de herfstprik alleen bivalente vaccins te gebruiken. ‘99,9 procent heeft dat ook gedaan’, zegt woordvoerder Joris Moonens. In de eerste week heeft het agentschap een duizendtal fouten vastgesteld. Volgens Moonens zijn die terug te brengen op verkeerde registraties en soms een menselijke fout waarin het klassieke in plaats van het aangepaste vaccin werd gebruikt.

Huisartsenvereniging Domus Medica vermoedt dat enkele vaccinatiecentra hun ‘oude’ stock abusievelijk hebben opgebruikt en dat het al eens misliep bij de registratie.

Op mijngezondheid.be kan iedereen nagaan welk vaccin ze hebben gekregen. Wie de klassieke versie kreeg, hoeft zich geen zorgen te maken. ‘Ook het origineel werkt uitstekend als booster. Dat weten we uit verschillende internationale studies’, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de FOD Volks­gezondheid en de taskforce vaccinaties.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen