Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weigerde het spreekgestoelte te verlaten, nadat hij was terechtgewezen door N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel tijdens een vraag over minister Meryame Kitir (Vooruit) in de plenaire vergadering op donderdag.

Vlaams Belang eist het ontslag van minister Meryame Kitir, die woensdag heeft aangekondigd dat ze tijdelijk rust neemt. Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken wordt daarvoor een drogreden gebruikt – haar mentaal welzijn – om haar onbekwaamheid als regeringslid te verhullen. Van Grieken noemde dat tijdens het vragenuurtje op donderdag in de Kamer ‘een slag in het gezicht van de tienduizenden mensen die kampen met hun mentaal welzijn’.

   • Voor Conner Rousseau kon het zo niet langer met Meryame Kitir

Maar nog tijdens zijn antwoord werd hij onderbroken door N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel, die in strijd met het reglement het woord nam om te zeggen dat ze het optreden van Van Grieken ‘degoutant’ vond. ‘Je schopt iemand die op de grond ligt niet.’

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) zei het stuitend te vinden dat Van Grieken ‘persoonlijke beweringen deed over iemand die zich niet kan verdedigen’. De Croo heeft intussen een Koninklijk Besluit genomen waardoor vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) de bevoegdheden van Kitir tijdelijk overneemt, en zei te hopen dat ze snel kan terugkeren.

Geblokkeerd

Daarna gingen de poppen helemaal aan het dansen. Van Grieken protesteerde dat Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS) Van Peel tegen de regels van de Kamer in had laten uitspreken. Toen hij daarop extra spreektijd vroeg, weigerde Tillieux dat. Van Grieken weigerde op zijn beurt het spreekgestoelte te verlaten.

Nadat Tillieux hem tot de orde had geroepen, de lichtste tuchtsanctie, bleef dat zo. Uiteindelijk dreigde de Kamervoorzitster er zelfs mee Van Grieken manu militari te laten afvoeren. De Kamerzitting raakte zo geblokkeerd, Tillieux vroeg de volgende vraagstellers om het woord te nemen, maar die aarzelden of deden dat niet.

Uiteindelijk verliet Van Grieken wel het spreekgestoelte en daarna het halfrond. Hij was toen al vele minuten lang aan het woord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in