Het paleis sluit niet uit dat een lid van de koninklijke familie naar het WK in Qatar reist, als de Rode Duivels de knock-outfase bereiken. De federale regering heeft nog niet over de kwestie beslist.
Precies een maand voor de start van de wereldbeker voetbal heeft ons land nog niet beslist wie België in Qatar zal vertegenwoordigen. Het paleis organiseert al zeker geen reis voor een lid van de koninklijke familie tijdens de groepsfase van het toernooi. Maar daar kan verandering in komen als België zich voor de knock-outfase kwalificeert.
De federale regering is er nog niet uit of het opportuun is naar de Qatarese hoofdstad Doha te vliegen. Argumenten contra zijn de vragen rond mensenrechten en arbeidsomstandigheden in het organiserende land. Argumenten pro vormen de goeie relaties met een land waar Belgische bedrijven actief zijn, en de status van ons land als nummer twee van de wereld in het voetbal. In het verleden reisden regeringsleden bijna systematisch naar grote toernooien waar de Rode Duivels actief waren.
• Planeet Voetbal worstelt met Qatar
Nederlandse afvaardiging
In Nederland besliste de regering een afvaardiging te sturen, ondanks de bezwaren die de Tweede Kamer had geuit. In februari 2021 stemde een meerderheid van de Kamer in met een verzoek aan de regering om het WK in Qatar te boycotten. De ministers van Buitenlandse Zaken, de christendemocraat Wopke Hoekstra, en van Sport, Conny Helder (VVD), wijzen dat verzoek nu af. Ze stuurden een brief naar de Tweede Kamer waarin ze stellen dat een Nederlandse boycot de ‘constructief-kritische dialoog met Qatar, ook op het gebied van mensenrechten, ondergraaft’. De Nederlandse regering ‘hecht veel belang aan een goede relatie met Qatar’.

Volgens de krant NRC, die de brief kon inkijken, speelt op de achtergrond ook de energiecrisis mee. ‘Qatar is een olieproducerend land en daarom een te belangrijke partner voor Nederland in de huidige energiecrisis. Ook de hulp van het emiraat bij de evacuatie van Nederlanders na de machtsovername door de taliban in Afghanistan vorig jaar krijgt aandacht in de brief: een gebrek aan Nederlandse vertegenwoordigers zou een te sterk signaal afgeven en consequenties met zich brengen.’
De Belgische regering besprak de kwestie al een keer op het kernkabinet en neemt een van de volgende weken een beslissing. Ook het paleis wacht een regeringsbeslissing af. In het verleden reisde de koning in persoon de Rode Duivels achterna. Koning Filip en koningin Mathilde waren er al bij op het WK in Brazilië in 2014.