Professor KU Leuven naar gevangenis voor verkrachten van studente in Spanje
Leuvense studenten protesteerden eerder dit jaar tegen grensoverschrijdend gedrag op campussen.  Foto: Sebastian Steveniers

Een professor van de KU Leuven heeft donderdagochtend een celstraf van 54 maanden gekregen voor de verkrachting van een studente. De feiten dateren van 2016 en speelden zich af in Barcelona. De prof werd onmiddellijk aangehouden.

‘Schokkend, verwerpelijk, een seksueel roofdier.’ Van de professor aan de Leuvense faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen werd in de rechtbank van Tongeren geen spaander heel gelaten. De professor werd veroordeeld omdat hij in de zomer van 2016 een studente van hem had verkracht.

Dat gebeurde tijdens een congres in Barcelona. De professor had het slachtoffer meegevraagd onder valse voorwendselen. Hij had beloofd dat ze daar mocht speechen, maar dat bleken loze woorden. Ze zou de hele trip afhankelijk zijn van hem. Na een eerste aanranding tijdens hun korte verblijf in Spanje ging hij bij een tweede keer nog verder. Op de laatste dag sloeg hij genadeloos toe. De professor kroop bij haar in bed in het appartementje waar ze verbleven en verkrachtte haar.

‘Op schromelijke wijze maakte hij als voormalig docent en promotor van haar masterproef misbruik van zijn positie’, luidt het vonnis. Het was een schokkend en pervers spel waarbij de professor haar manipuleerde. Een spel van aantrekken en afstoten, terwijl de vrouw een carrière ambieerde.

Machtspositie

De vrouw ging er na de feiten emotioneel helemaal onderdoor. Het trauma ging gepaard met verschillende psychiatrische opnames en een poging tot zelfdoding. Pas in maart 2018 vond ze de kracht om de feiten te melden en een klacht in te dienen bij de politie. Die startte een onderzoek, maar de professor zou de verkrachting altijd ontkennen. ‘Hij genoot van zijn fysieke en psychische machtspositie’, is het oordeel. Ook is er sprake van een totaal gebrek aan normbesef en een perverse en ziekelijke ingesteldheid.

De feiten werden bewezen geacht. De rechter legde een celstraf van 54 maanden op. De docent werd onmiddellijk aangehouden. Hij wordt voorts vijf jaar uit zijn rechten ontzet. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 27.014 euro betalen. De KU Leuven stelde zich eveneens burgerlijke partij en ontvangt 1 euro provisoir.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kun je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Via die site kunnen vrijwilligers zich ook aanmelden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in