Luchthaven Charleroi weer open
Er kunnen weer vliegtuigen vertrekken vanuit Charleroi.  Foto: belga

Op de luchthaven van Charleroi verloopt alles weer normaal, na drie moeilijke dagen door vakbondsacties. De eerste vluchten zijn mét passagiers vertrokken.

De staking van het veiligheidspersoneel trof maandag, dinsdag en woensdag duizenden passagiers die vanop Brussels South Charleroi Airport wilden vertrekken. Er was met momenten grote chaos aan de luchthaven, waar reizigers zelfs over hekken en omheiningen klommen om toch maar hun vlucht te halen.

Woensdag werd dan toch een akkoord bereikt en momenteel verloopt alles weer normaal. De toegangswegen naar de luchthaven zijn open, ter plaatse is voldoende volk aan de slag en de passagiers geraken op hun vlucht. Volgens VRT Nws zijn er al vliegtuigen van Ryanair en Tui Fly opgestegen.

De ceo van de luchthaven, Philippe Verdonck, pleit voor een minimumdienstverlening bij stakingen op luchthavens, naar analogie met het spoor. Dat zei hij bij de Franstalige zender La Première.

Volgens Verdonck kunnen met een minimumdienstverlening situaties zoals die zich de voorbije dagen voordeden in Charleroi vermeden worden. ‘Het is ontoelaatbaar dat een staking van het personeel van een onderaannemer een luchthaven blokkeert.’

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit voor een minimumdienstverlening op luchthavens. ‘We kunnen niet accepteren dat een staking vliegverkeer totaal lamlegt’, zegt hij in La Dernière Heure.

Volgens Verdonck konden ongeveer 25.000 passagiers de voorbije dagen niet vliegen door de actie bij het veiligheidspersoneel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in