Minister Kitir legt tijdelijk functie neer: ‘Mijn mentaal welzijn komt nu even op de eerste plaats’
Meryame Kitir.  Foto: Luc Daelemans

Federaal minister Meryame Kitir (Vooruit) neemt een politieke pauze, op aansturen van partijvoorzitter Conner Rousseau. Vicepremier Frank Vandenbroucke neemt haar bevoegdheden over.

‘Mijn job heeft me al veel voldoening gegeven. Van de liefde uit Limburg tot belangrijke dienst­reizen. Maar hij heeft ook veel van me gevraagd. En op een bepaald moment moet je ook aan jezelf denken.’ Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Groot­stedenbeleid Meryame Kitir (Vooruit) haakt even af en neemt een rustpauze op doktersadvies en in overleg met haar partijvoorzitter Conner Rousseau.

   • ‘Ik heb geleerd de trots toe te laten, die ministerjas past me wel’

In een Facebookpost laat ze weten dat ze de komende tijd rust neemt. ‘Mijn mentaal welzijn komt nu even op de eerste plaats’, schrijft ze. ‘Ik ben omringd met capabele mensen die intussen zullen zorgen dat het werk wordt verdergezet. Ik hoop dat jullie me die rust gunnen. We zien elkaar snel terug.’

De bevoegdheden van Kitir worden tijdelijk overgenomen door ­vicepremier en partijgenoot Frank Vandenbroucke, met wie Kitir al nauw samenwerkte. ‘Gezondheid komt steeds op de eerste plaats. Het is een moedige beslissing om even wat gas terug te nemen en tijd voor jezelf te nemen om zo sterker te kunnen terugkeren’, reageert Vooruit-voorzitter Rousseau. ‘Onze steun heb je.’ Wanneer Kitir terugkeert, is niet duidelijk. Volgens de partij kan dat wanneer ze daar zelf klaar voor is.

Spanning op kabinet

Meryame Kitir (42) is een van de weinige politici met een verleden als arbeidster. Ze werkte bij Ford Genk, waar ze actief werd als vakbondsafgevaardigde. Voor ze tot de federale regering toetrad, was ze fractieleidster voor haar partij in de Kamer.

Als minister van Ontwikkelingssamenwerking stelde ze zich empathisch op en toonde ze zich betrokken bij de gewone mensen in ontwikkelingslanden. Dit voorjaar weigerde Israël haar nog de doorgang naar de Gazastrook.

Maar Kitir lag ook overhoop met haar kabinet. Volgens het weekblad Knack heeft haar terugtreden ook te ­maken met de gespannen ­relaties op haar kabinet, waar al verschillende medewerkers vertrokken of uitgevallen zijn. Kitir slaagde er niet in om een gesmeerd team te ­installeren, en laat het kabinet achter in chaos. Een bedrijfs­psycholoog moet er de brokken proberen te lijmen.

Kitir is de tweede politica in ­korte tijd die een stap terugzet. Bijna drie weken geleden deed ook de Vlaamse viceminister-presidente Hilde Crevits (CD&V) dat, nadat ze onwel was geworden tijdens de begrotingsonder­handelingen. Naar verluidt was zij te lang en te diep in het rood ­gegaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in