Luchthaven Charleroi morgen weer open
Er heerst al twee dagen chaos op de luchthaven van Charleroi. Foto: belga

Na twee dagen staking van het veiligheidspersoneel van Security Masters op de luchthaven van Charleroi zijn de vakbondsvertegenwoordigers tot een akkoord gekomen met de luchthaven. Dat melden de vakbonden CGSLB, CSC en FGTB. De luchthaven bleef woensdag gesloten voor vertrekkende passagiers, maar is morgen weer open, zegt ceo Philippe Verdonck.

Het personeel van Security Masters legde het werk maandag neer omdat het ontevreden is over de beslissing van BSCA Security – een onderaannemer van de luchthaven – om de veiligheidscontroles van de passagiers toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één.

Uit overleg tussen vakbondsafgevaardigden, verantwoordelijken van Security Masters en de bevoegde Waalse minister Adrien Dolimont (MR) is gisteravond een voorakkoord gekomen. Daarin staat dat er voorlopig geen tweede beveiligingsbedrijf komt. Dat zou er pas komen in 2025, als het reizigersaantal blijft groeien.

Voorakkoord aanvaard

De vakbondsafgevaardigden hebben het voorakkoord aanvaard. Het personeel van Security Masters zou dat hebben goedgekeurd waardoor de luchthaven morgen weer kan openen. Dat bevestigt ook ceo Philippe Verdonck van de luchthaven. Hij liet aan het persagentschap Belga weten dat de luchthaven vanaf donderdag weer normaal operationeel zou zijn.

Ryanair liet woensdag weten dat alle passagiers die zouden moeten vertrekken vanop Charleroi hun ticket opnieuw kunnen boeken, of hun geld kunnen terugkrijgen. TuiFly verplaatste vluchten vanop Charleroi naar de luchthaven van Zaventem.

De politie controleerde woensdagochtend de toegangswegen naar de luchthaven en liet alleen wagens door die passagiers komen ophalen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in