Steeds meer deelnemende landen haken af voor Songfestival
Het Oekraïense Kalush Orchestra won dit jaar het Songfestival.  Foto:  REUTERS

Drie landen – Montenegro, Noord-Macedonië en Bulgarije – zullen in mei niet op het podium van het Songfestival in Liverpool staan. Het trio haakt af door de hoge kosten, klinkt het.

Door de inval in Oekraïne is Rusland niet welkom op het Songfestival 2023 in Liverpool. De andere deelnemende landen is daarom een hoger inschrijvingsgeld gevraagd. Voor Montenegro en Noord-Macedonië is dat de kost te veel: ze hebben zich teruggetrokken. De deelnemers dragen normaal ongeveer 5,75 miljoen euro van de kosten, het organiserende land 9 à 19 miljoen, naargelang van de ambitie van de productie.

Bulgarije laat zelfs weten dat het in de toekomst mogelijk helemaal niet meer deel zal nemen aan de wedstrijd. ‘Bulgarije zal niet deelnemen aan Eurovisie 2023, en hoogstwaarschijnlijk ook niet aan de toekomstige edities. Na analyse is besloten dat dit programma niet langer interessant is voor de omroep’, klinkt het daar.

Het is ook onzeker of Moldavië, Armenië, en Tsjechië in 2023 zullen deelnemen. De afgelopen jaren verdwenen Hongarije, Rusland, en Wit-Rusland om uiteenlopende redenen al van de deelnemerslijst. Jaargang 2023 lijkt zo de minst bezette editie sinds 2014 te worden. Of er nog landen afhaken, weten we deze week, als organisator EBU de lijst bekendmaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in