De Britse premier Liz Truss denkt niet aan terugtreden, maar biedt wel haar excuses aan voor de omstreden belastinghervorming die ze wilde invoeren samen met de intussen ontslagen minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

De positie van Truss is erg wankel nadat Jeremy Hunt, die vrijdag werd aangesteld als nieuwe minister van Financiën, haar boude belastingplannen sneller dan verwacht in de prullenmand had gegooid. Maar zelf de handdoek in de ring werpen, daar denkt Truss niet aan.

‘Ik blijf omdat ik ben gekozen om voor dit land te presteren’, zei ze maandagavond in een interview met de BBC. ‘Ik wilde handelen om mensen te helpen met hun energierekeningen en om het probleem van hoge belastingen aanpakken. Maar we gingen te ver en te snel’, zei Truss over haar gewraakte plannen.

Ze erkende dat ze fouten heeft gemaakt, maar zei ook die te hebben hersteld. Over de onvrede in haar partij, die in de peilingen is gekelderd, zei Truss dat ‘we ons eenvoudigweg niet kunnen veroorloven om onze tijd te besteden aan praten over de Conservatieve Partij, in plaats van over wat we moeten presteren.’

Vorige week vrijdag moest de vorige minister van Financiën Kwarteng opstappen. In onderstaande video verdedigt Truss zich wanneer een reporter vraagt waarom zij wél mag aanblijven: